Gazdaság

Becsődölt a jászberényi kórház fűtésére szerződött cég

Csődvédelmet kért december közepén a Berény-Med Kft. – az a cég, amelyet a jászberényi képviselő-testület még 2011-ben javasolt a helyi kórház távhőrendszerének felújítására, üzemeltetésére. A kórház honlapján elérhető dokumentum szerint 2013-tól 2023-ig szóló szerződést kötöttek a kft.-vel, hőszolgáltatásra és üzemeltetésre, évi 65 millió forint + áfáért.

Szerződésbontásra utaló dokumentumot nem leltünk, így azt feltételeztük, hogy még ma is a cég adja a távhőszolgáltatást. És mivel fizetési gondok miatt csődöt kértek maguk ellen, felmerült bennünk, hogymindez veszélyeztetheti a kórház fűtését. Rákérdeztünk van-e a kft. és a kórház közötti szerződéses kapcsolatnak köze a csődhöz. Mint köztudott, a kórházak hatalmas hiteleket halmoznak fel időről időre a beszállítóik felé, a Magyar Államkincstár legutóbbi kimutatása szerint összesen több mint 47 milliárd forinttal tartoztak az egészségügyi intézmények a beszállítóknak. Arra céloztunk tehát, hogy talán a kórház tartozása vihette csődbe a Berény-Medet. A jászberényi kórház novemberben ugyanis 532 millió forinttal tartozott szállítóinak. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház megbízott főigazgatója, Sinkó-Káli Róbert jó három hét után reagált megkeresésünkre, akkor is csak azt írta, hogy informálódtak levelünk valóságtartalmáról. A csődöt illetően ezt könnyen megtehették, hiszen nyilvánosan is megjelent az erről szóló bíróság határozat. A megbízott igazgató mindenesetre azt írta,a cégtől nem volt információjuk a csődeljárásról. Hozzátette, bizonyos adatok megjelentetése a kórház jogszabály által előírt kötelezettsége. Hogy mire gondolt, azt nem közölte.

Egyéb kérdéseinkre nem kívánt tájékoztatást adni, néhány nap múlva mégis jött tőle még egy válasz. Eszerint az intézmény saját fűtési rendszere üzemeltetésével biztosítja a szükséges hőt, az energiaellátás pedig központi forrásból történik, 2014 óta a kórház szerzi be a szükséges gázt. A Jászberényi Kórháznak nincs tartozása az energiaellátó felé – tette hozzá.

A kórház második válaszából tehát az derül ki, mintha mégsem a csődbe ment vállalkozás üzemeltetné a fűtési rendszert. De ha nincs szerződésük 2023-ig, ha felbontották, akkor miért nem írták ezt? És ha így lenne, miért kellett volna egy velük szerződésben nem álló cégnek jelzést küldenie arról, hogy csődbe ment? Az NFM távfűtési támogatásról szóló, most is érvényben lévő rendeletében mindenesetre a Berény-Med neve szerepel a kórház távhőszolgáltatójaként.

Ami érdekes még, hogy a Berény-Med Kft. üzletrészeire az állami tulajdonú MFB-nek jelzálogjogot jegyeztek be. Tehát ha bukik a cég, akkor az állami pénzt is megette a fene. Próbáltuk megtudni, mekkora összeget adott a kft.-nek az MFB hitel és/vagy tőke formájában, illetve hogy veszélyben érzi-e a bank a kihelyezett pénzt, de banktitokra hivatkozva hárítottak.

Fordultunk még az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz is, de két hét alatt nem küldték a választ.

A Berény-Med Kft. tulajdonosa az Exergy Holding Vagyonkezelő Zrt., weblapot egyik céghez sem találtunk, a cégjegyzékben elérhető e-mail-címeikre pedig hiába írtunk, hibaüzenettel visszajöttek. Hogy mégis feltehessük kérdéseinket a cégnek, illetve vezetőjének, Zselev Jánosnak, a kórháztól és a banktól is kértük, adjanak partnerükhöz elérhetőséget. Nem adtak.

A cégjegyzékből viszont annyi látszik, hogy a NAV tavaly szeptemberben végrehajtást rendelt el a cég ellen.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik