Gazdaság

Megint fővárosi ingatlanbizniszben utazik Jászai Gellért jobbkeze

Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya

újságíró. 2017. 12. 19. 09:55

Korábban a témában:

Az egykori, Jászai Gellért-féle SCD-csoportban, később, a milliárdos csalásgyanúba keveredett ESZOSZ szociális szövetkezetben is aktív Wrábel Zoltán Zsolt az ingatlanos-vendéglátós bizniszben tűnt fel legújabban. Bástya Pince Étterem Kft. néven új céget alapított saját vállalkozásán, a Corvus Capital Kft.-n keresztül. Rövid időn belül ez már a második új cége, októberben a Váci út 188. Irodaház Ingatlanforgalmazó Zrt.-t jegyeztette be.

Kérdésünkre, hogy a Bástya Pince alapítása összefügg-e Belváros-Lipótváros utolsó beépítetlen telkével, a nemrég eladott Bástya utca 1-11. alatti ingatlannal, nem reagált.

Ezzel a telekkel Wrábel korábban már kapcsolatba került, még akkor, amikor az SCD-csoport egész sor ingatlanos cégét vezette: a BP Property-klónokat Alfától egészen Kappáig.

Ezek közül a BP Property Delta portfóliójába került a több mint 1700 négyzetméteres Bástya utcai ingatlan, amelyet az önkormányzat legértékesebb üres telkeként tartottak számon akkoriban. A területet az V. kerületi önkormányzat 2008-ban, még Rogán Antal polgármestersége idején adta el az SCD-nek. A  400 milliós szerződésnél Wrábel SCD-s színekben kötött nagyobb üzletet is Rogánnal: ő képviselte a BP Property Béta Kft. – Balatontourist Zrt. konzorciumát, amelyik 1,44 milliárd forintos nyertes ajánlatot tett a 2,5 hektáros Hárshegyi út 1. szám alatti, a lipótvárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanra. Az SCD ugyanis nemcsak a Balaton környékén tervezett 100 milliárd forintos idegenforgalmi fejlesztéseket, Budapesten is nagyszabású ingatlanfelvásárlásba és beruházásokba kezdett, s mint a konzorcium felállása mutatja, nem teljesen függetlenül egymástól.

A fővárosi fejlesztések közül az Akadémia Park el is készült (ide tette át most a székhelyét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő), a fejlesztések zöme azonban befulladt, így a BP Property Delta felszámolásával együtt a Bástya-projekt is bebukott. Némi botrány és hosszan tartó pereskedés után októberben jutott odáig a dolog, hogy az ingatlanra nyertes ajánlatot tett a jordániai származású szállodaguru, Mazen Al Ramahi.

Debrecen, 2015. október 6.
Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) károsultjai ülősztrájkot tartanak a megyei kormányhivatal épülete előtt Debrecenben 2015. október 6-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A Bástya utcai telken az eladás pillanatában beépítési korlát volt, a kerületi szabályozás mélygarázson kívül nem sok mindenre ad lehetőséget, leginkább a föld alatti építkezésre. Az SCD-nek ennél nagyobb fejlesztési tervei voltak annak idején a belvárosi telken.

Az SCD-alapító Jászai Gellért terveinek egy része pedig már reinkarnálódott: a Hunguest Hotels, illetve a Balatontourist felvásárlásával legalábbis a legnagyobb balatoni szállásadó és országosan is a legnagyobb idegenforgalmi potentát lett Mészáros Lőrinccel közösen.

Wrábel az SCD bedőlése után kisebb cégekben tűnt fel, így a 2009-ben alapított KMDC Invest Ingatlanfejlesztő Kft.-ben, a szálláshelyszolgáltató GM United Kft.-ben, és egy fogfehérítéssel foglalkozó vállalkozásban, a Smile Partner Kft.-ben. Beszállt 2013-ban a Jászapátiban bejegyzett Biomass Hungary Kft.-be, amelynek a profilja kapcsolódott az ESZOSZ-hoz (Első Magyar Környezettudatos Országos Szociális Szövetkezet), az Átlátszó oknyomozó portálnak legalábbis azt válaszolta, létezett olyan terv, hogy a szövetkezet által gyűjtött zöldhulladék egy részét a  Biomass dolgozza majd fel.

Az ESZOSZ országos botrány főszereplője lett; Wrábel Zoltán Zsolt pedig szövetkezeti tag, sőt 2014-ig felügyelőbizottsági tag volt a szervezetben.

2,9 milliárd forint uniós forrást nyertek el egy projektre, amelyben halmozottan hátrányos helyzetű, korábban tartós munkanélküli foglalkoztatottakkal állami erdőket tisztíttattak ki, a zöldhulladékot pedig feldolgozták és értékesítették. Ám a dolgozók egy idő után nem kaptak pénzt és az ügyben milliárdos csalás gyanúja vetődött fel. Az Átlátszó tényfeltáró portál cikke Lázár János kancelláriaminiszterhez, oligarchákhoz és a belvárosi ingatlanmutyihoz vezető szálakat tárt fel akkoriban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.