Belföld

Az ESZOSZ-károsultak szerint nagy ívben tesz rájuk a kormány

Június óta nem kaptak fizetést, de érvényes munkaszerződésük miatt segélyre sem jogosultak.

A kormány nem foglalkozik azzal, hogy mi lesz a 2800 nyomorban, kilátástalan helyzetben élő károsulttal – közölték az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) károsultjainak képviselői.

A közleményben az áll: közel tíz hónapja tart kálváriájuk, túlélték a karácsonyt és a hideg, fűtetlen lakásokat, míg az őket kihasználó ESZOSZ-vezetők valahol süttetik a hasukat, büntetlenül. Januárban nyílt levélben fordultak Lázár Jánoshoz, jelezve, hogy sokan közülük emberhez méltatlan körülmények közt élnek, mert június óta nem kapták meg fizetségüket.

Az ügy előzménye, hogy az ESZOSZ egy uniós projektben hátrányos helyzetű, alulképzett emberek foglalkoztatását vállalta, szerződést is kötött velük, mégsem fizette ki bérüket. Az érintettek viszont az érvényes munkaszerződésük miatt semmilyen ellátásra, állami juttatásra nem jogosultak.

Tavaly egy kormányzati vizsgálat szabálytalanságokat tárt fel az ESZOSZ projektjénél, majd az Emmi fel is bontotta a támogatási szerződést. (MTI; borítókép: ESZOSZ-károsultak tüntetése a debreceni kormányhivatalnál)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik