Gazdaság
Hand with watering can pouring golden coins cash money to growing tree. Gradual business project development stages. Start up investment growing sprouts. Flat style vector isolated illustration.

Kongatják a vészharangot: túlhevülhetett a magyar gazdaság is

24.hu
24.hu

2017. 12. 08. 13:12

Korábban a témában:

A magyar gazdaság korrigált növekedése a harmadik negyedévben meghaladta az előzetes becsléseket, és megerősítette a bruttó hazai termék 3,9 százalékos éves növekedését. A KSH szerint a növekedés fő motorja a magán szolgáltatási szektor volt, és meglepően erős élénkülést láthattunk az építőiparban is, amely éves viszonylatban 28 százalékkal nőtt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint – és a naptári napok közötti különbségek korrigálása után – a növekedés elérte a 4,1 százalékot. Az Akcenta CZ elemzése szerint azonban a  gazdaság erőteljes fejlődése valós aggodalomra adhat okot. Konkrétabban a gazdaság túlhevülésére céloznak, amelyről már a közép-európai régió más gazdaságaival kapcsolatban is beszélnek.

Padlót fogott a forint

Az elmúlt napokban a forint növelte múlt heti veszteségeit az euróval szemben. Hétfőn 313,4 HUF/EUR árfolyam körüli szinten kapcsolódott be a kereskedelembe, majd csütörtök 15 óra körül az értéke 314,9 HUF/EUR árfolyam szintre gyengült. Ezzel a forint elérte közel egyéves mélypontját. A forint az amerikai dollárral szemben sem ért el sikereket, hiszen hét elején a 264,3 HUF/USD árfolyamszinten ingadozott, csütörtök délutánra pedig meghaladta a 267 HUF/USD árfolyammértéket. Jelenleg háromheti mélyponton folyik a kereskedés.

A monetáris politika szigorítása lehet a végső megoldás

A forint gyengülése – a gazdaság pozitív eredményei ellenére – az elmúlt hónapok alatt a szemünk előtt játszódott le. A következő hónapokban azonban arra számítanak, hogy megfordul a trend, és a gazdaság rendkívül erős állapota idővel ráveszi az MNB-t és a környező központi bankokat a laza monetáris politika visszaszorítására, és valamikor 2018 folyamán elkezdik szigorítani a monetáris kondíciókat. Ez kedvező lesz majd a forintra nézve is – véli a cég szakértője. A kérdés azonban az, hogyan alakul az infláció, mert az MNB mindenekelőtt ennek alapján dönt politikájának irányáról, illetve változásairól.

Kiemelt kép: Thinstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.