Gazdaság

Paks 2. volt vezetői és politikához közeli vállalkozók is offsoroztak

Paks 2 volt vezetői és politikához közeli vállalkozók is feltűnnek a kiszivárgott máltai iratokban – írta a Direkt 36 tényfeltáró központ, az iratokat feldolgozó nemzetközi projekt magyar résztvevője.

Többek közt a következő részletek derültek ki:

  • A paksi bővítés előkészítéséért felelős, Paks II. Zrt. cég korábbi vezérigazgatójának, Bán Tamásnak Máltán volt egy cége, amelyet Power Consulting House-nak, azaz Energia Tanácsadó Háznak neveztek. A máltai cég nem állt szerződéses kapcsolatban a Paks II. Zrt.-vel, írta a projektcég a Direkt36-nak.
  • Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz kötődő, a letelepedési kötvényes üzletben is felbukkanó Gagel család egyik tagja, Beni Gagel Gyurcsány Ferenc volt kincstárnokával, Zelles Sándorral üzletel egy máltai cégben. A cég Magyarországon és Izraelben keres befektetési lehetőségeket, mondta Zelles a Direkt36-nak.
  • Az állami fenntartású Nemzeti Sportközpontok két, jobbikos kötődésű dolgozója, Tömör-Tones Zsolt és Nagy-Pál Levente máltai cégen keresztül fejleszt egy e-learning rendszert. A részvényesek szerint nem a kedvező adózási feltételek miatt választották Máltát a cégbejegyzésre, hanem azért, mert elegük lett a magyarországi korrupcióból.
  • Az ingatlanmilliárdos, korábban állami üzletekben is részt vevő Nobilis Kristóf a Direk36 kérdésére megerősítette, hogy Máltán van egy luxusversenyhajója, amelyet egy máltai hajózási cégen keresztül birtokol.
  • MSZP-közeli vállalkozók már a kilencvenes évek óta előszeretettel használnak máltai cégeket: a Postabank- és Hengermalom-ügyhöz kötődő üzleti kör több mint tíz máltai cégben lett tulajdonos.

Bár a Direkt36-nak nyilatkozó szakértő szerint Málta rendszere a klasszikus offshore világhoz képest „kulturáltabban” működik, a sziget üzletileg nagyon vonzó célpont. A bejegyzett cégek papíron kifejezetten magas társasági adót fizetnek, a nagyvonalú adó-visszatérítési rendszernek köszönhetően ez az arány a gyakorlatban inkább a nullához közelít.

Ezekben a dokumentumokban 562 olyan magyar embert azonosított a Direkt36, akik tisztviselőként vagy tulajdonosként máltai cégben jelentek meg.

Paradise-papers

A Paradise-papers több mint 13 millió dokumentumát nagyrészt ugyanaz a csapat dolgozta fel, amely a Panama-iratok ügyét is kirobbantotta másfél évvel ezelőtt. A Süddeutsche Zeitung nevű német újság szerezte meg a fájlokat, amelyeket az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságírószervezet koordinálásával dolgozott fel 67 ország több mint 380 újságírója. A fájlok jelentős része az Appleby nevű, offshore cégek létrehozásával és tanácsadással foglalkozó társaság belső iratanyagából származik, de a dokumentumok között megtalálható 19 ország korábban részlegesen vagy teljes egészében zárt cégnyilvántartási adata is. A máltai cégnyilvántartás eddig csak részben volt nyilvános, a tulajdonosok és tisztviselők nevére ugyanis nem lehet benne keresni. Így eddig nehéz volt teljes képet kapni arról, hogy kik használják a máltai rendszer előnyeit, de a teljes adatbázis kiszivárgásával ez megváltozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik