Gazdaság

Nincs meglepetés, Matolcsyék most sem nyisszantottak

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

A Reuters által megkérdezett elemzők is azt várták, hogy a monetáris testület nem változtat az alapkamat mértékén.

Az egynapos  jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig – amelyet a szeptemberi ülésen csökkentettek legutóbb 10 bázisponttal – mínusz 0,15 százalék maradt.

Érdekes az indoklás

Az MNB háromkor kiadta az indoklást, amiben szerepel ez a mondat:

A Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazandó nemhagyományos eszközöket.

A kulcsmondat karakteresen eltér az egy hónappal ezelőtti változattól. A mostani mondatban benne van az az olvasat, hogy a jegybank új típusú nem hagyományos eszköz(ök) bevezetését is fontolgatja, erre eddig hivatalos utalás sosem történt.

A piac viszont már korábban fontolgatta annak a lehetőségét, hogy a jegybank esetleg új eszközöket vet be, felmerült például a másodpiaci kötvényvásárlás is. Bizonyára ez, vagy ehhez hasonló eszközök ugrottak be a pénzpiaci szereplőknek a közlemény olvasása során, hiszen a forint karakteresen gyengülni kezdett, kommentált a Portfolio.hu.

Elemzők: tartósan laza monetáris kondíciókra lehet számítani

Tartósan laza monetáris kondíciókra számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és jelezte, hogy kész a további lazításra.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a jövő év második feléig maradnak a laza monetáris kondíciók, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, de csak 2020-ban. A tartósan laza hazai monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet is támogathatja, a Fed lassabb ütemben folytathatja a kamatemeléseket, míg idén decemberig folytatódik az Európai Központi Bank (EKB) havi 60 milliárd euró összegű eszközvásárlási programja, amit jövőre feltehetően csak fokozatosan vezetnek ki.

Varga Zoltán, az Equilor technikai elemzője úgy vélte, a jegybank kommunikációja alapján 2020-ig a jelenlegihez hasonló, laza monetáris politikára van kilátás, emiatt negatív reálkamatok lehetnek a következő években, a 3 hónapos bankközi kamatláb a jelenlegivel megegyező, 0,03 százalék maradhat egészen 2019 közepéig. Ez még abban az esetben is így lesz, ha az Európai Központi Bank érdemben változtat a monetáris politikáján, továbbra is jelentős az elsősorban külső hatásoknak betudható, lefelé mutató inflációs kockázat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik