Gazdaság

Kedvezményes kölcsönből is az egyik legnagyobbat kapta Matolcsy jegybankjától Matolcsy barátnője

Havonta 20-30 ezer, összesen 900 ezer forintot nyer Vajda Zita az alacsonyabb törlesztőrészletekkel azon, hogy kedvezményes kamaton kapott kölcsönt korábbi munkahelyétől, a jegybanktól. Hiába hagyta el az intézményt, egy ideig még marad a szuperolcsó hitele. Ráadásul további 550 ezer forint hasznot is behúz azzal, hogy ennyivel kisebb lesz az adóssága. Csaknem másfél milliós "ajándék" közpénzből Matolcsy barátnőjének.

Már eddig is jutott bőven a jóból annak a Vajda Zitának, aki Matolcsy György jegybankelnök barátnője: az MNB-ben havi nettó 1,1 millió forintos fizetésével a legjobban fizetettek egyike volt nemzetközi szakmai titkárként, az egy évvel ezelőtti távozása után pedig ennél is többet húzhatott be a jegybanki alapítványoknál kapott posztjainak köszönhetően. Nem beszélve arról, hogy a jegybanki alapítványok által dotált pécsi doktori iskola hallgatójaként a busás ösztöndíjból is részesülhet. Ezt fejeli meg most azzal a munkáltatói kölcsönnel, amellyel a jegybank hozzásegítette lakáshoz Budapest egyik legmenőbb környékén.

Ezzel pedig kétszeresen is nyer.

Az eddig – a Zoom.hu jóvoltából – napvilágra került információk alapján 32,2 millió forintos munkáltatói hitelt nyújthatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Vajda Zitának, hogy ő 2015 májusában megvásárolhasson egy bő 60 négyzetméteres lakást a fővárosban, a Naphegyen. A 24.hu közérdekű adatigénylésére adott jegybanki válaszokból pedig az derül ki: ez kedvezményes (legfeljebb 10 éves futamidejű) lakáscélú hitel, mégpedig változó kamatozású, a kamat a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg. A változó kamatozás azt jelenti, hogy ahogyan módosul a jegybanki alapkamat, gyakorlatilag azonnal módosul a már felvett munkáltatói kölcsön kamata is.

Ilyen olcsón átlagos magánszemély nem juthat hozzá hitelhez. Ha kereskedelmi banktól vesz fel hitelt az ember, a bankok valamilyen kamatfelárat is felszámítanak, amiatt éri meg nekik hitelt nyújtani lakásvásárlásra, ezért a kereskedelmi bank által nyújtott lakáshitel drágább, mint a jegybanki alapkamaton ketyegő kölcsön.

A számok nyelvén: amikor 2015 májusában Vajda Zita megkaphatta az MNB-től a kedvezményes munkáltatói kölcsönt, azt 1,8 százalékos kamatra kaphatta meg (annyi volt a jegybanki alapkamat). Akkoriban egy kereskedelmi banktól hasonló kondíciók mellett felvett lakáscélú hitelt ennél érdemben magasabb, 3,7 százalék körüli kamattal adtak a hitelintézetek.

A jegybanki alapkamat időközben szépen fokozatosan csökkent, egy éve már csak 0,9 százalékos kamaton ketyeg Vajda Zita jegybankkal szembeni adóssága. A kereskedelmi bankoktól felvehető hiteleknél is látható a kamatcsökkenés, de még mindig többe kerül ez a kölcsön, az induláskor 3,7 százalékkal kezdett kamat mostanra 2,15 százalék körüli szintre jött le.

Ez a különbség pedig a törlesztőrészletekben is meglátszik.

Számításaink szerint jó darabig havonta 30 ezer forintot tudott spórolni Vajda Zita a Matolcsy-féle jegybanktól kapott munkáltatói kölcsöne révén, ennyivel volt kisebb annak a havi törlesztőrészlete egy normál kereskedelmi banki hitelhez képest. (290 ezer körüli törlesztőrészlet kontra 320 ezer forint.) Az elmúlt fél évben aztán kissé szűkült a rés a kettő között, de még most is havi 20 ezer forinttal jobban jár Vajda (280 ezer kontra 300 ezer forint).

Hiába hagyta ott az MNB-t, kölcsöne egy ideig még marad szuperolcsó

Annak ellenére, hogy Vajda bő egy éve, 2016 májusában – vagyis a kedvezményes kölcsön felvétele után egy évvel – kilépett a jegybanktól, egy ideig még élvezheti a kedvezmény előnyeit. A hatályos jegybanki szabályzat szerint ugyanis közös megegyezés (vagy a munkáltató – nem azonnali – felmondása) esetén a kölcsönszerződés a munkaviszony megszűnésétől számított két éven át még változatlan feltételekkel él tovább, és csak utána nő meg a kamat a jegybanki alapkamat+5 százalékra.

Vagyis Vajda Zita 2018 májusáig még ezen a nyomott jegybanki kamaton fizetheti a kölcsönét, utána érdemes lesz azt kiváltania egy kereskedelmi banktól felvett hitellel vagy egyösszegben visszafizetnie.

Ez annyit tesz, hogy összességében 2015 május-2018 május között kihasználhatja Matolcsy barátnője az olcsó jegybanki hitel előnyét.

Ebben az időszakban számításaink szerint összesen durván 900 ezer forintot tud spórolni a jegybanki kölcsönnek hála, ennyivel kevesebbet kell törlesztenie így, mintha kereskedelmi banki hitelből vette volna meg a lakást.

1,45 milliós “ajándék”, közpénzből

Ráadásul azért is jár jobban, mert 2018 májusában már kisebb lesz a tartozása. A kezdeti 32,2 millió forintos kölcsönből akkorra 22,9 millió forint marad fenn, míg ha kereskedelmi banktól piaci feltételekkel kapta volna a kölcsönt, akkor 23,45 millió forint lenne az adóssága.

Vagyis nemcsak a havi 20-30 ezer forinttal kisebb törlesztőrészlettel nyer Matolcsy barátnője, hanem azzal is, hogy amikor érdemes lesz lecserélnie vagy visszafizetnie a jegybanknak a kölcsönt, akkor 550 ezer forinttal kevesebb lesz a tartozása.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez így összességében az alacsonyabb törlesztőrészlet és a kisebb fennmaradó tartozás miatt durván 1,45 millió forintos “ajándék” Vajda Zitának. A jegybank pénze pedig közpénz, így közpénzből húz csaknem másfél milliós hasznot Matolcsy barátnője.

Az külön pikánssá teszi az egészet, hogy Vajda Zita azok között van, akik az egyik legnagyobb összegű kedvezményes munkáltatói kölcsönt kapták Matolcsy jegybankjától. Matolcsy néhány embere még ennél is nagyobb kedvezményes hitelhez juthatott az adófizetők pénzéből – tudta meg Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja egy másik, általa beadott közérdekű adatigénylésre adott válaszokból. Az öt legnagyobb igényelt hitelösszeg 39 és 50 millió forint közötti.

Eközben egy átlagos magyar család 6 millió forint értékben tud hitelt felvenni lakásvásárláshoz, azaz Vajda és társai az átlagosnál 6-8-szor nagyobb hitelekhez jutottak extra kedvező feltételekkel

– emelte még ki az Együtt politikusa.

És mivel, amint lapunknak írták, az MNB 402 élő kölcsönszerződést tart nyilván 3,6 milliárd forint értékben, vagyis az átlagos munkáltatói kölcsön az MNB-ben 9 millió forint, ennek pedig a három és félszeresére rúg a Vajda által kapott összeg, nem túlzás azt állítani, hogy ahogyan a kereset alapján is az egyik legfelső polcon lehetett Matolcsy barátnője a jegybankban, úgy a kapott hitel tekintetében is előkelő helyet foglal el.

Sok tízmilliós lakásokat vehetnek meg nagyon sokan ezáltal

Megússza az adót is

A kedvezményes kamaton ketyegő munkáltatói kölcsön esetén fő szabályként a piacinál kisebb kamat miatt személyi jövedelemadót kell fizetnie a dolgozónak, és egészségügyi hozzájárulást a munkahelynek. Ezt azonban Vajda Zita jogszerűen ússza meg, ugyanis abban az esetben adómentes a juttatás, ha a lakásban lakó egy-két személy esetén a megvásárolt lakásnak legfeljebb 3 lakószobája van. Vajda Zita bő 60 négyzetméteres lakása a tulajdoni lap szerint kétszobás.

A több mint 400 felvett munkáltatói kölcsön mást is mutat. Mivel ez legfeljebb tízéves futamidejű, és az előző, 2007-től hivatalban volt elnök, Simor András alatt pedig nem igen volt ilyen (forrásaink egy része úgy emlékszik, egyáltalán nem is volt akkor ilyen kedvezményes munkáltatói lakáscélú kölcsön, másik részük úgy, hogy ha volt is, elhanyagolható azok száma, akik éltek vele), ezért gyakorlatilag szinte mind a 402 kölcsönt a Matolcsy-érában nyújthatta a jegybank a dolgozóinak. Az “adósok” között lehetnek olyanok is, akik azóta már kiléptek a jegybankból (ahogyan Vajda Zita esete is mutatja), és olyanok is, akik még ott dolgoznak. A jegybank dolgozóinak létszáma Matolcsy  regnálása óta 1100-ról 1400 fölé duzzadt.

Mindezekből az látszik, hogy meglehetősen sokan éltek az olcsó hitel nyújtotta lehetőséggel, a Matolcsy-féle jegybank akár minden negyedik-ötödik egykori vagy mostani dolgozója is kaphatott.

Máshol

Kedvezményes munkáltatói kölcsönt nemcsak a jegybank nyújt, hanem gyakorlatilag bármely cég, intézmény (kifizetőhely) adhat – és sokan adnak is, kereskedelmi bankok is. De amíg a kereskedelmi bankok a dolgozóiknak a bank pénzéből nyújtanak kedvezményes kölcsönt, addig a közintézményként működő jegybank közpénzből teszi mindezt. Az sem túl jellemző, hogy több tízmilliós, kedvezményes hiteleket biztostanának piaci alapon működő magánvállalkozások az alkalmazottaiknak.

Nem tudjuk hivatalosan, kik és milyen pozícióban levők, de két okból is valószínűsíthető, hogy fejesek is kaptak kölcsönöket. Egyrészt jegybanki forrásaink is arról számoltak be, hogy vezetőtől egyszerű elemzőig is vettek fel kedvezményes munkáltatói hitelt. Másrészt a hitel feltételei és a felvett top összegek is erre engednek következtetni. A hitel maximális nagysága a munkavállaló bérétől, a háztartásában egy főre eső jövedelemtől, az önrész mértékétől és a futamidő hosszától függ. (Az önrésznek amúgy legalább 30 százalékosnak kell lennie.) A már említett, 40-50 millió forint közötti top5 hitelt igénybe vett jegybanki személyek is alighanem jól keresnek házon belül.

A Matolcsy-érában osztott munkáltatói kölcsön pedig már nem szociális jellegű. Egyrészt minél magasabb valakinek a keresete, annál több hitelt vehet fel, másrészt az igénybe vett hitelek nagysága is ezt mutatja, és harmadrészt a megvásárolt lakások értéke is erre utal.

Az a személy, aki 50 milliót igényelt, az a 30 százalékos minimális önrész miatt legalább 70 millió forintos lakásra fente a fogát. (Ha a tényleges önrésze nagyobb volt, például a lakás értékének a fele, akkor az 50 milliós hitel 100 milliós lakáshoz segítette.) Vajda Zita 30 százalékos önrésszel számolva 46 milliós lakáshoz juthatott.

Ezekből az látszik, hogy a Matolcsy-vezette jegybankban osztott kedvezményes kölcsön nem egy afféle szociális célú lakáshitel. Korábban egészen más volt a helyzet

– kommentálta a kirajzolódó képet Spät, aki maga is dolgozott – még Surányi György és Járai Zsigmond idején, a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején – a jegybankban, ám nem vett fel ott hitelt.

Akkor pár millió forint kölcsönt kaphattak a dolgozók lakáscélra, ami tényleg az első, induló lakáshoz nyújtott némi segítséget. Akinek már volt lakása, az nem is kaphatott ebből a munkáltatói kölcsönből.

Ötmilliót is spórolhattak

A cikk megjelenése után sajtótájékoztatót tartott az Együtt, ahol Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja arról beszélt, hogy akár 5 millió forintot is spórolhatnak a teljes 10 éves futamidő alatt amúgy jól kereső jegybanki vezetők a Matolcsy György vezette jegybankban osztogatott kedvezményes lakáscélú munkáltatói kölcsön révén. Nem tudni, hogy maga Matolcsy és a Polt-család jegybankban dolgozó két tagja is nyerészkedik-e a gyakorlatig ingyenpénzen, fogalmazott Spät, ezért az ellenzéki párt másik politikusa, Szabó Szabolcs írásbeli kérdést tesz fel Matolcsy Györgynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik