Gazdaság
A picture taken on June 3, 2016 shows a stork landing on a nest on the top of a water tower near the construction site of the first Belarus' nuclear power plant outside the town of Ostrovets, some 170 km northwest of Minsk. / AFP PHOTO / Sergei Gapon / TO GO WITH AFP STORY BY GERMAIN MOYON and TATIANA KALINOVSKAYA

Biztos, hogy orosz atomerőművet akarunk? Mert elég sok gáz van a Roszatommal

24.hu
24.hu

2017. 09. 29. 12:15

Korábban a témában:

A Greenapeace most kiadott, frissített jelentése szerint a Roszatom – az Oroszországi Föderáció atomenergetikai társasága – az atomenergia-ágazat globális hanyatlása ellenére mind Oroszországban, mind pedig nemzetközi szinten aktív terjeszkedő stratégiát folytat. A Roszatom azonban megkérdőjelezhető üzleti partner.

Kifogás emelhető vele szemben korrupciós ügyei kapcsán, valamint nukleáris reaktorainak biztonsági és minőség-ellenőrzési normáival összefüggően. Kérdéses az atomerőművek építéséhez és üzemeltetéséhez szükséges szaktudásának minősége, általában véve kompetenciája. Aggályok merülnek fel továbbá a projektek finanszírozásában alkalmazott modelljével, illetve azzal kapcsolatban, hogy képes-e a kivitelezést időben és az előre meghatározott költségvetés keretein belül megvalósítani.

Jóllehet e beszámoló a Roszatom társaságra összpontosít, a Greenpeace más atomenergetikai cégekkel (például a francia Arevával, az USA-beli GE-vel, a kanadai AECL-lel vagy a japán Hitachival) szemben is széles körű kampányokat folytatott.

A Paksaméta kiemelt a jelentésből néhány konkrét ügyet is, például hogy:

  • Mivel járna, ha Magyarország mégis csak felmondaná a 10 milliárd eurós orosz hitelszerződést. Amikor Bulgária 2012-ben hasonló lépést tett, 620 millió eurós kártérítést kellett fizetnie az orosz cégnek a legyártott, de le nem szállított (!) alkatrészekre.
  • Törökországban úgy vállalták el egy tengerpartra szánt erőmű építését, hogy ebben nincs is gyakorlatuk. Az illetékes török miniszter pedig úgy hagyta jóvá az erőmű környezeti hatástanulmányát (éppen Vlagyimir Putyin 2014-es törökországi látogatásának idejére időzítve), hogy az eljárás még folyamatban volt. Majd kiderült, hogy nem készült baleseti modellezés, nem foglalkozik a 60 évre tervezett működési időszak utáni teendőkkel. És ez még nem minden.
  • Az egyik strómanokkal is tűzdelt finn projektnél meg végül meg sem kapták az építési engedélyt, mert a hatóságnál nem mentek át a tervek.
  • Az Oroszországban épített erőműveknél, vagy folyamatban lévő építkezéseknél is számos súlyos probléma merült fel, vészleállás, összeomlás, stb.

Általánosságban az is jellemző, hogy ha valami gond van, akkor az orosz cég titkolózik. Kitérnek arra is, hogy a Roszatom állami támogatások nélkül nem is tudna nyereséges lenni, és hogy erős a politikai kötődés is. Nagy kérdés, mi lesz 2020-ban, amikor elvileg megszűnik a cég állami támogatása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.