Gazdaság

Energiaklub: a bíróság elhalasztotta a döntést Paks II. ügyében

A Fővárosi Törvényszék elhalasztotta a döntést a paksi bővítés közérdekű adatigényléssel kapcsolatos perében – közölte az Energiaklub.

Az Energiaklub beperelte a Miniszterelnökséget, mert nem adta ki közérdekű adatigénylés keretében a paksi bővítés tenderének részleteit. Az Európai Bizottság korábbi kötelességszegési eljárásában a magyar kormány arra hivatkozott, hogy csak és kizárólag a Roszatom alkalmas Paks II megépítésére.

Ennek állítólagos indokait az Energiaklub korábban háromszor is próbálkozott megtudni közérdekű adatigénylés keretében, sikertelenül. Az Energiaklub azt szerette volna megtudni, hogy léteznek-e olyan hivatalos dokumentumok, amelyek alapján a kormány a Roszatom, és az orosz technológia mellett döntött, olvasható a közleményben.

A per első tárgyalása a mai napon zajlott le. A Miniszterelnökség a mai tárgyalás előtt egy órával ellenkérelmet nyújtott be. Ebben többek között ismertetik a tegnapi napon Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár az MVM Paks II. projekttársaság honlapjára és saját blogjára felkerült irományát, amelyben a Roszatom technológiája mellett érvel.

A kormánybiztos bejegyzése szerint a kiválasztásnál kiemelt szerepet kapott a fukushimai tapasztalatoknak való megfelelés, illetve a „Fukushima-állóság” követelménye, és a Roszatom technológiája szerinte ilyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik