Gazdaság

A finn hatóság nem engedélyezte a Roszatom erőművét

Hiányosnak és silánynak találták a terveket.

Nem sikerült beszerezni az engedélyeket arra az atomerőműre, amelyet Finnországban építtetnek a Roszatommal. A Fennovoima nevű vállalat ugyanolyan típusú, VVER-1200 reaktorral működő létesítményt helyezne üzembe, mint amit Paksra terveznek – írja a 444.

A Hanhikivi erőmű megépítéséről már 2010-ben döntöttek, tavaly pedig a földmunkák is megkezdődtek. Igaz, a projektből már több nagy cég, így a német E.ON és finn ipari konszernek is kiszálltak, miután világos lett, hogy a dán és svéd szélerőművek sok és olcsó áramot termelnek. A beruházást a Roszatom mentette meg azzal, hogy beszállt a Fennovoimába, és elintézték, hogy az orosz állam adjon hitelt az építkezésre.

A finn nukleáris biztonsági hatóság szerint azonban a tervek hiányosak, illetve silány minőségűek. A szervezet már korábban figyelmeztetett, hogy szerintük az oroszoknak nincs elég kapacitásuk a tervek megfelelő minőségű kidolgozására, a Roszatom viszont a nehézkes finn bürokráciára mutogat.

A magyar parlament ugyanakkor olyan törvényt fogadott el, aminek értelmében a nálunk épülő atomerőmű esetében el lehet térni a hatósági engedélyektől, ha a kormány úgy határoz – vagyis politikai döntéssel felül lehet írni a szakmai ellenőrzést. Szijjártó Péter külügyminiszter Vlagyimir Putyin augusztusi látogatása után úgy fogalmazott: az építkezést már nem állíthatja meg semmi, jövő januárban biztosan elkezdődik.

A finn hatósági döntés az ottani erőmű-építést nem hiúsítja meg, de a Fennovoima úgy számol, hogy csak 2019-ben kaphatják meg az engedélyeket, ami legalább egy év csúszást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik