Belföld

A Tesco magasabb keresetű diákokkal pótolta a nagyobb bérért sztrájkoló munkásokat

Szombaton országos sztrájkba kezdtek a Tesco dolgozói, voltak olyan áruházak, amelyekben egyetlen alkalmazott sem vette fel a munkát. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta az MTI-nek, hogy

  • Kecskeméten
  • Szombathelyen
  • Ózdon
  • Hódmezővásárhelyen
  • és Tökölön

egyetlen alkalmazott sem dolgozott a Tesco áruházakban.

A fővárosban az Aréna Plázában lévő bolt bizonyos pultjaiban, a Pesti úton lévő áruházban pedig egyáltalán nem dolgoznak és mintegy harmincan léptek sztrájkba a Fogarasi úti Tescóban. Egerben csak a diákmunkások dolgoznak, míg Debrecenben néhány vezetőn kívül senki nem vette fel a munkát. Sárbogárdon csak korlátozva engedik be a vásárlókat az üzletbe, olyan sokan léptek sztrájkba.

Az első adatok szerint a dolgozók több mint 60%-a csatlakozott a sztrájkhoz.

Kollégánk a Fogarasi úti Tescóban járt, ahol azt tapasztalta, hogy gördülékenyen megy a vásárlás, a kasszák rendben működnek, 3-4 embernél többen nem állnak sorban, a várakozási idő pedig nem vészes. Az áruház előtt sikerült beszélgetnünk egy sztrájkolóval, akit nem lepett meg az olajozottság. Állítása szerint a Tesco magasabb bérért dolgozó diákokkal pótolta azokat, akik a mai napon több pénzért sztrájkolnak.

Frissítés:

A Tesco sajtóosztálya a cikkünk megjelenése után megkeresett bennünket a sztrájkolókat pótló diákmunkások bérével kapcsolatban. A továbbiakban a levelük vonatkozó részét változtatás nélkül közöljük:

A sztrájk miatt kieső munka pótlására, a törvényi előírásokkal összhangban, a Tesco diákmunkát rendelt. A sztrájk ideje alatt dolgozó diákok bére nem magasabb, mint a Tesco munkatársainak bére.

Mivel kollégánknak egy diákmunkás és egy alkalmazott is egymástól függetlenül ennek az ellenkezőjét állította, így megkérdeztük a Tesco sajtóosztályát, hogy pontosan mi a különbség a két munkaerő között bérezés tekintetében.

Frissítés 2:

A Tesco sajtóosztályától a következő választ kaptuk:

A diák pénztáros és a diák árufeltöltő pozíciók esetében az alapbér alacsonyabb, mint a Tesco saját munkavállalóinak alapbére, mert a diák pénztárosok és árufeltöltők nem végzik el a teljes munkafolyamatot. A szakképzettséget igénylő, és egyéb (pl. készletes) munkakörökben alkalmazott diák munkavállalók más adózási szabályozás alá esnek, mint saját munkavállalóink.

Olvasói sztorik