Gazdaság

Feleannyi pénzt lehet keresni Szabolcsban, mint Budapesten

Országosan a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 282 ezer forint volt az idei első negyedévben, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkereset 187 ezer forint, írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Mindkét érték 11 százalékkal nőtt, a nettó átlagkereset emelkedése térségenként 9,3 és 16 százalék között szóródott – Budapesten nőtt a legnagyobb, Heves megyében pedig a legkisebb mértékben.

Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében vannak a legmagasabb átlagkeresetek (239 ezer, illetve 191 ezer forint), a legkisebb pedig Szabolcsban, ahol körülbelül feleannyi pénzt lehet keresni, mint a fővárosban. A legkeletibb megyében az országos átlagnál 30 százalékkal voltak alacsonyabbak a bérek (131 ezer forint).

A KSH adatai szerint a szellemi foglalkozásúak aránya (61 százalék) és nettó átlagkeresete is a fővárosban volt a legnagyobb (291 ezer forint), utóbbi pedig Békés megyében a legkisebb (183 ezer forint).

Március végén 351 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban a KSH szerint, 17 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik