Gazdaság

Kéményseprés: gázkazánoknál megszűnhet az ingyenesség

Úgy tűnik, kivennék a kéményseprők kezéből a gázkazánokhoz köthető ellenőrzést (kondenzációs kazánok füstelvezetőinek felülvizsgálatát), és a gázszerelőkre bíznák. Ez azt jelentené, hogy a lakosság számára ingyenesnek meghirdetett szolgáltatás (rezsicsökkentés!) akár 20-30 forintba is kerülhet majd kétévente – írta a Magyar Nemzet.

A módosítás jelenleg gázkazánnal fűtők mintegy 40 százalékát érintené, de később nőhet ez az arány, hiszen már csak kondenzációs kazánt lehet üzembe helyezni.

A kéményeket tavaly június óta vizsgálta át ingyen a katasztrófavédelem, és a kéményseprőcégek, de csak az olyan ingatlanokban, ahova egyetlen vállalkozás sincs bejelentve.

30 ezer forint: akár ennyi is lehet az ingyenes kéményellenőrzésből
Fontos infó cégeknek és katásoknak: ha a lakhelyből székhely lesz, lehet fizetni.
Büntetést kap, aki elsunnyogja a kéményseprési díjat
A katasztrófavédők előtt nem lehet titok, kinek van vállalkozása, vagyis kinek kell fizetnie az egyébként ingyenes otthoni kéményseprésért. Az adószakértő szerint aggályos, hogy cégessé nyilvánítják a magánkéményt.

A kéményseprésre vonatkozó minisztériumi rendelet megváltoztatáshoz egyébként csak egy kormánydöntés kell, nem kell parlamenti jóváhagyás.

A Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozata lapnak, hogy ezzel újabb csapást mérne a kormány az iparágra, és évi tízmilliárd forintos üzlethez juttatna bizonyos üzleti köröket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik