Gazdaság
Man connects the gas boiler to the pipes with a wrench

Kéményseprés: gázkazánoknál megszűnhet az ingyenesség

24.hu
24.hu

2017. 07. 13. 11:12

Korábban a témában:

Úgy tűnik, kivennék a kéményseprők kezéből a gázkazánokhoz köthető ellenőrzést (kondenzációs kazánok füstelvezetőinek felülvizsgálatát), és a gázszerelőkre bíznák. Ez azt jelentené, hogy a lakosság számára ingyenesnek meghirdetett szolgáltatás (rezsicsökkentés!) akár 20-30 forintba is kerülhet majd kétévente – írta a Magyar Nemzet.

A módosítás jelenleg gázkazánnal fűtők mintegy 40 százalékát érintené, de később nőhet ez az arány, hiszen már csak kondenzációs kazánt lehet üzembe helyezni.

A kéményeket tavaly június óta vizsgálta át ingyen a katasztrófavédelem, és a kéményseprőcégek, de csak az olyan ingatlanokban, ahova egyetlen vállalkozás sincs bejelentve.

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
30 ezer forint: akár ennyi is lehet az ingyenes kéményellenőrzésből
Fontos infó cégeknek és katásoknak: ha a lakhelyből székhely lesz, lehet fizetni.
Budapest, 2010. október 11.
Varga Lajos (b) és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fűtési szezon október 15-i megkezdése előtt.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Büntetést kap, aki elsunnyogja a kéményseprési díjat
A katasztrófavédők előtt nem lehet titok, kinek van vállalkozása, vagyis kinek kell fizetnie az egyébként ingyenes otthoni kéményseprésért. Az adószakértő szerint aggályos, hogy cégessé nyilvánítják a magánkéményt.

A kéményseprésre vonatkozó minisztériumi rendelet megváltoztatáshoz egyébként csak egy kormánydöntés kell, nem kell parlamenti jóváhagyás.

A Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozata lapnak, hogy ezzel újabb csapást mérne a kormány az iparágra, és évi tízmilliárd forintos üzlethez juttatna bizonyos üzleti köröket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.