Üzleti tippek
Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János

30 ezer forint: akár ennyi is lehet az ingyenes kéményellenőrzésből

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2017. 03. 28. 17:03

Egy olvasónk a katázást választotta, és nemrég 30 ezres számlát hagytak nála a kéményseprők. Utánajártunk, mire számíthat az, aki a lakcímére jegyezteti be vállalkozásának székhelyét.
Korábban a témában:

Már két évvel ezelőtt is szó volt arról, hogy ingyenessé válhat az állami kéményseprés, az elképzelést szabályozás követte, így a múlt nyártól nem kell fizetni a szolgáltatásárt. A lakossági ellenőrzés tehát ingyenes lett, a cégeknek és egyéni vállalkozóknak viszont súlyos összegeket kell fizetniük a munkáért. Az év elején a Magyar Nemzet arra jutott, hogy

az állam a vállalkozásokkal fizettetné ki a lakossági díjmentesítés miatti bevételkiesést.

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF), hogy megtudjuk, mire számíthat az, aki a lakcímét jelölte meg vállalkozása székhelyeként. A szervezet a lakossági szektorban vette át a kéményseprést, és csak ott, ahol a feladatot a megyei jogú város nem vállalta. Az alábbi térképen látszik, hogy hol ellenőriznek a katasztrófavédelem kéményseprői és hol maradtak a korábbi kéményseprőcégek a szolgáltatók. (Irányítószám szerinti lekérdezésre itt van lehetőség.)

Forrás: OKF

Az OKF-től megtudtuk, hogy ha a lakóhelyre akár csak egy gazdálkodó szervezet is be van jegyezve (az egyéni vállalkozók is ennek minősülnek), úgy a kémény már nem lakossági.

A kéményseprők kétszer csenget

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ebben az esetben magunknak kell-e kérni a kéményellenőrzést vagy idővel mindenki sorra kerül. Két lehetőség létezik:

  1. ha a vállalkozást a társasház egyik lakásába jegyezték be, akkor nem kell külön megrendelni a seprést;
  2. ha viszont családi házba, akkor az ingatlan használójának kell erről gondoskodnia.

Az ellenőrzés megrendelésének gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ:

  • zárt égésterű, gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente,
  • minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetében évente kell megnézetnie a kéményeket.
33.020 forint, ami 0 lenne, ha olvasónk nem egyéni vállalkozó lenne.

A Magyar Nemzet korábbi cikkében cikkében felmerült, hogy a szolgáltatást cégenként kell megfizetni. Ez viszont nem igaz: ha egy ingatlanba több gazdálkodó szervezetet is bejegyeztek, akkor annak kell a kéményseprőcégtől megrendelt kéményellenőrzési és tisztítási munka díját megtérítenie, amelyik megrendelte a szolgáltatást.

Ezt viszont az előírt időközönként csak egyszer kell megrendelni és annak díját is csak egyszer kell megtéríteni.

Olvasónk, miután felkereste az OKF-et, egy listányi telefonszámot kapott arról, kinél rendelheti meg az ellenőrzést. A szervezettől megtudtuk, hogy a családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezetek esetén változatlanul a megyében működő kéményseprőcégek végzik a szolgáltatást, az ingatlan használója pedig bármelyik, a megyében elérhető kéményseprőcégtől megrendelheti a szolgáltatást – a településenkénti lista itt elérhető. A cégek honlapjain megtalálható a szolgáltatások díjai is.

Kimaradni senki nem fog, ugyanis a katasztrófavédelem rendelkezésére állnak azok a közhiteles nyilvántartások, amelyekből kiderül, mely ingatlanokba vannak gazdálkodó szervezetek bejegyezve, ezek listáját pedig továbbították a megyében működő kéményseprőcégekhez is.

A díj nem attól függ, hogy egyéni vállalkozóról vagy vállalkozásról van szó, azt az elvégzett munka fajtája határozza meg.

Azzal spekulálni, hogy nem akarunk vagy nem tudunk fizetni, és ezért csak 3-4 évente hívjuk ki a kéményseprőt, nem érdemes. A kéményseprő cégek minden év végén elküldik az OKF-nek, hogy melyik ingatlant nem látták el. A tűzvédelmi hatóság összegzi ezeket az adatokat és felszólítást küld arra a címre, ahol egyik cég sem járt.

Hogy jön össze több mint 30 ezer forint?!

Olvasónk mellékelte a számlát is, amit a szolgáltatójától kapott: erről kiderül, hogy két kéményét ellenőrizték (2*5.500 Ft), kettőt műszakilag felülvizsgálták (2*5.500 Ft), illetve volt még a kiszállítás díja (4000 Ft) és az áfa (7.020 Ft). Az árak szolgáltatónként változhatnak.

Fejléckép: MTI/Marjai János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.