Gazdaság

Hernádi Zsolt: Ne turkáljunk már egymás zsebében!

Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
Hernadi-Zsolt(1)(960x640).jpg (hernádi zsolt,)
A Mol első emberét a vállalat közgyűlését követő sajtóbeszélgetésen kérdeztük.

Önről köztudott, hogy magánemberként kiterjedt vállalkozásai vannak, szemben például a Richter vezérigazgatójával, Bogsch Erikkel, aki erkölcstelennek tartaná, ha saját vállalkozásai lennének a Richter mellett, amit alkalmazottként vezet. Miért érzi szükségét, hogy vállalkozzon a Mol vezetése mellett?

Csupa rosszat tettem, már kezdem ezt érezni. Kezdjük a kérdésének az első felével! Én erkölcstelen vagyok ön szerint?

Nem mondtam ilyet.

Felvezetőjében benne van, hogy ha valaki vállalkozik, az erkölcstelen. Ön azonosul ezzel az állásponttal?

Azt kérdeztem, miért érzi szükségét annak, hogy a Mol első embereként vállalkozzon is.

Akkor ezt majd mástól kérdezem meg. Ezt csak azért kérdezem, mert volt idő Magyarországon, amikor bűnnek számított, ha valaki vállalkozik. Ez a korszak szerencsére elmúlt. A nagy kérdés ma az, hogy valaki vállalkozik, mibe fekteti a pénzét. Ennek egyik korlátja az összeférhetetlenség. A másik, hogy milyen formában működteti a vállalkozását. Tehát hogy délután kettőkor kiesik a toll a kezemből, és rohanok a vállalkozásomba ügyeket intézni, vagy pedig befektetek és pénzügyi befektetőként struktúrát működtetek.

Visszautalva a felvezetőmre, azt kérdezem, hogy ha már vállalkozik, hogyan értékeli etikailag, hogy uniós pénzből támogatta egyik rokonát, aki egyben a Mol vezető tisztségviselője? A Direkt36 írta meg, hogy az ön alapkezelője, a Gran Private Equity – az uniós Jeremie-alapból származó – 547 millió forinttal támogatta az unokatestvére fiának, Bacsa Györgynek az ingatlanos vállalkozását, aki egyben a Mol üzletfejlesztési igazgatója, illetve a vállalathoz szintén kapcsolódó magyar-orosz gázkereskedő cég, a svájci székhelyű MET Holding AG igazgatósági tagja.

Ami az említett, nem túlságosan közeli rokonomat illeti: láttam az ő összeférhetetlenségi nyilatkozatát, és neki más vállalkozásai is vannak. Csakhogy bizonyos tehetséges embereket megtartani úgy, hogy azt mondom nekik, hogy korlátozom a tevékenységedet, és semmi mást nem csinálhatsz, hanem csak például bankbetétbe rakhatod a pénzed… Ez nem hiszem, hogy jó megtartó erő lenne. A harmadik válaszom ezzel kapcsolatban az, hogy én rengeteget tanultam ebből. Az, hogy például a Molnál a stratégiaformálásában volt-e szerepe annak, hogy találkoztam innovatív cégekkel, startup-cégekkel, hogy miként gondolkodik az új generáció, milyen megközelítéseket alkalmaz, az nekem rengeteget segített megérteni a világot, megérteni az életet. Ezt erkölcstelennek nevezni nagyon bátor mondás lenne. A Molban minden vezetőnek kutyakötelessége kitölteni az úgynevezett összeférhetetlenségi lapot, amely felsorolja a vezető összes vállalkozását, illetve az ebben érintett közeli hozzátartozóját. Van nálunk egy úgynevezett compilance csapat, amelyik ezt vizsgálja, és ha egy vezető eltitkol valamit, vagy összeférhetetlen tevékenységet folytat, annak súlyos következményei vannak. Itt egyetlen egy szempont számított, hogy az a befektetés megtérül-e, vagy nem térül meg. Az már csak hab volt a tortán, hogy ismerem is, tehát hogy is mondjam csak, nagyobb eséllyel fogja visszafizetni, kitermelni azt a hozamot, amit majd vissza kell fizetni az Európai Uniónak. (A Jeremie-program futamideje legfeljebb tíz év, ennyi időn belül kell az alapoknak visszafizetni az EU-tól kapott forrásokat. A pénzt nem Brüsszelnek kell visszafizetnie, hanem a magyar állam kapja meg, amely újra felhasználhatja hasonló célra – a szerk.)

Szexpartnerkeresőről is kérdezték Hernádit

A sajtóbeszélgetésen az RTL Klub kérdésére, miszerint Hernádi ugyanazon alapkezelője egy szexpartnerkereső oldalt is támogatott uniós pénzből, amivel kapcsolatban az Európai Bizottság is tisztázó kérdéseket tett fel, az elnök-vezérigazgató azt válaszolta: “Ne turkáljunk már egymás zsebében! Ez nem támogatás, nem közpénz, azt vissza kell fizetni az uniónak. Ön már a harmadik újságíró, aki ilyen marginális kérdéseket tesz fel, hogy én valamilyen szabálytalanságot követtem volna el” – mondta. Hozzátette: sikerült tisztázni a bizottsággal a vitás kérdéseket, és azok megnyugtatóan lezárultak. Arra a kérdésre, hogy a bizottság etikailag nehezményezte, hogy egy szexpartnerkeresőbe fektettek pénzt, Hernádi azt mondta, hogy ez nem volt tilos. Azt is mondta, ha szarkasztikusan akar válaszolni, hogy ha az Európai Uniónak ez a legerősebb etikai kifogása, akkor ott baj van, hiszen ő is tudna etikai kifogásokat emelni Brüsszellel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik