Gazdaság

Bogsch Erik: Erkölcstelennek tartanám, ha saját vállalkozásaim lennének

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója régi vágású, konzervatív szellemiségű vállalatvezető. Nem használ okostelefont, és teniszezni is csak az edzőjével szokott. Szerinte erkölcstelen lenne, ha a Richter vezérigazgatójaként üzleti vállalkozásai lennének. A Figyelő őt választotta a 2016-os Év Emberévé, ennek kapcsán beszélgettünk vele.

A Richtert mennyire érintik az idei adócsökkentések, illetve béremelések?

Úgy gondolom, az adócsökkentés és béremelés lehetőséget adnak egy jelentős béremelésre, amellyel természetesen élni fogunk. Nagyon fontos, hogy a Richter versenyképessége is megmaradjon, ezért a teljesítményünket is növelni kell. Az idei év kilátásairól februárban tudunk majd nyilatkozni, amikor megvannak a 2016-os év számai. Egyelőre semmilyen, kifejezetten negatív dolgot nem látok, amely veszélyeztetné az üzleti céljaink elérését.

Vállalata kiemelten támogatja az egészségügyet és az oktatást. Miért ezeket támogatják, és nem mondjuk a focit?

Mert olyan területeket támogatunk, amelyek szerintük az ország jövője szempontjából a legfontosabbak.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ön szerint mi a legnagyobb probléma az egészségügyben és az oktatásban?

Az egészségügyben a legnagyobb probléma az elvándorlás. Nemcsak az orvosok, hanem a szakemberek részéről is. Ezt mindenképpen meg kell állítani.

Hogyan?

Jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést kell adni a szakembereknek. Az elvándorlás oka ezek együttes hiánya. Mi a saját lehetőségeinkhez képest, igyekszünk különböző egészségügyi intézményeket, klinikákat, egyetemeket támogatni. Évente körülbelül félmilliárd forintot fordítunk erre. Például támogatjuk a koraszüléssel foglalkozó orvosok bérkiegészítését, vagy drága orvosi műszerek vásárlását. Az oktatást is hasonló nagyságrendben támogatjuk. Versenyképes tanszékeket, oktatói gárdát szeretnénk látni. Ezt segítik a különböző ösztöndíjprogramjaink, elsősorban a biológia és kémia területén.

A Richter biológusait, kutatóit mennyire érinti az elvándorlás?

A kutatói elvándorlás inkább az egyetemi szférára jellemző. Ugyanakkor fejvadászok egy-két biológust elcsábítottak tőlünk Ausztriába. Hozzáteszem: nem feltétlenül kellett volna elmenniük, hiszen olyan munkakörülményeket tudunk biztosítani nekik, mint a fejlett világban. Véleményem szerint ez igaz az életszínvonalra is, hiszen a magyar viszonyokhoz képest jól megfizetjük a szakembereinket.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Önről nem hallani, hogy üzleti befektetései lennének. Miért?

Mert nincsenek. Nem tartom helyesnek erkölcsi szempontból. Úgy gondolom, én egy alkalmazott vagyok, akinek minden erőmmel a Richterre kell koncentrálnia.

Igaz, hogy nem használ okostelefont?

Igaz. Bár második telefonként van egy ilyen készülékem, a beszélgetéseimet régi mobiltelefonon bonyolítom.

Díjátadó beszédében – az Öntől megszokott módon – végtelenül szerényen, visszafogottan nyilatkozott. Azt mondta, nem Ön kapta a Figyelő Év Embere Díjat, hanem a Richter, illetve a csapatmunkát hangsúlyozta. Külön megemlítette az alapító Richter Gedeon örökségét, amelyet nagy tisztelettel ápolnak a cégnél. Mit jelent Önnek a hagyomány tisztelete vezetőként?

Ez elsősorban egy konzervatív, erkölcsi alapú értékrend cégen belüli képviseletét jelenti. A tisztességet, az átláthatóságot, a hosszú távú, stratégiai gondolkodást. Egyfajta patrióta szellemiséget, amely az ország érdekét is nézi. Mi abban hiszünk, hogy lépésről lépésre lehet a legjobban fejlődni, legyen szó egy emberről, egy nagyvállalatról vagy egy országról.

figyelo-bogsch-erik

Richter: az A-ligás magyar multi

A Richter az egyik legsikeresebb magyar nagyvállalat. Gyógyszergyártó tőzsdei cég, árbevételük 90 százaléka külföldről származik. Utolsó, elérhető mérlegük szerint, 54 milliárd forintos konszolidált nettó nyereséget értek el. Központjuk és kutatás-fejlesztési részlegük Budapesten van, leányvállalataik Dél-Amerikában, Kínában. Tavaly két jelentős dobásuk volt: saját tőkéből megvásároltak egy fontos svájci gyógyszergyártót, illetve saját fejlesztésű gyógyszertermékükkel be tudtak törni a rendkívül szigorú amerikai piacra. A magyar állam 25 százalékban tulajdonosa a cégnek. Bár a Richter az évek során számos felvásárlási ajánlatot kapott, sikeresen ellenálltak ezeknek, mert a hosszú távú, önálló építkezést tartják szem előtt. Abban, hogy a cég ennyire sikeres tudott lenni, kiemelkedő szerepe van Bogsch Eriknek, aki 1992 óta vezeti a Richtert. Konzervatív, iránymutató vezetőnek tartják. Kedvenc jelmondata Senecától származik: semmilyen szél nem kedvez annak a kapitánynak, aki nem tudja, merre tart. A vezérigazgatónak három gyermeke és kilenc unokája van. Szabadidejében vitorlázik, illetve teniszezik, utóbbit kizárólag edzővel, ahogy mondja, “a játék kedvéért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik