Gazdaság

A Mol-vezér Hernádi Zsolt szexpartnerkeresős üzletén kiakadt az EU

hernadi-zsolt(1)(430x286).jpg (hernádi zsolt, )
hernadi-zsolt(1)(430x286).jpg (hernádi zsolt, )

Nem lehet ma – legalább egy kis ideig – könnyű Hernádi Zsoltnak, Tombor Andrásnak és Garancsi Istvánnak lenni, a Direkt36 egy olyan sztorit közölt, amely miatt mind a három, a jelenlegi kormánnyal vagy kormányfővel jóban levő személy kicsit kínosan érezheti magát.

A sztori lényege, hogy egy uniós támogatási programban, az úgynevezett Jeremie-programban részt vesz Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatójának egyik másik cége, egy alapkezelő. Az Európai Bizottság emberei korábban már jelezték a magyar kormánynak, hogy véleményük szerint súlyos szabálytalanságok történtek a Jeremie-programok végrehajtásakor, ezért Brüsszel több milliárd forintos büntetést is kimért.

A Direkt36 által most nyilvánosságra hozott részlet szerint

az uniós ellenőrök kifogásolták többek között azt, hogy Hernádi Zsolt alapkezelője egy szexpartnerkereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott uniós források felhasználásával. Több problémát találtak egy olyan alapnál is, amelynek egyik résztulajdonosa Orbán Viktor korábbi tanácsadója, Tombor András. A magyar hatóságok közölték, hogy ennek az alapnak az ügyében egy büntetőeljárás is folyamatban van.

Brüsszel fennakadt azon is, hogy a magyar hatóságok olyan cégeket választottak ki az uniós kasszából származó pénzek szétosztására, amelyek egy bizonyos befektetői körhöz tartoznak. Árulkodó a portál szerint, hogy a nyertesek között több olyan is van, amely a jó kormányzati kapcsolatairól ismert üzletemberek (Hernádi mellett Orbán Viktor egykori nemzetbiztonsági tanácsadójának számító Tombor és Orbán jó barátjaként emlegetett Garancsi) érdekeltségébe tartoznak. Sőt, a brüsszeli kritikák arra is vonatkoznak, hogy szerintük a magyar hatóságok nem ellenőrizték kellő hatékonysággal a pénzek felhasználását, kaphattak a forrásokból olyan cégek is például, amelyek működési helyük alapján nem is kaphattak volna. A Nemzetgazdasági Minisztérium néhány kritikával nem értett egyet, de nagy részüket elfogadta.

Akit érdekelnek a részletek, a hosszú cikket olvassa el eredetiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik