Gazdaság

Fordítva sült el a vendéglátásban az áfa

menza (iskola, étterem, menza, )
menza (iskola, étterem, menza, )

Az idei évtől a vendéglátás áfája 27 százalékról 18 százalékra csökkent, kivéve a munkahelyi vendéglátás forgalmi adóját. Az alacsonyabb kulcs alkalmazása fő szabályként helyben fogyasztáshoz kötött, de vannak egyéb részletszabályok is, amelyek eléggé bonyolulttá tették az alkalmazást, ahogy arról a 24.hu újságírója is beszámolt.

Viszont az áfacsökkentéssel (még ha csak 5 százalékos is) arra lehetett számítani, hogy kicsit meglendíti majd a kereskedelmi vendéglátás forgalmát. És hogy talán a magasabb áfás munkahelyi vendéglátás meg visszaesést produkál. Hogy így lett-e, annak nézett utána a Blokkk.com szakportál a statisztikákban.

Januári vendéglátós mérleg: fordult egyet a világ

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint azonban pont fordítva indult az év, mint ahogy azt várni lehetett.

2017 januárjában a kereskedelmi vendéglátás forgalma a kisebb áfakulcs ellenére nem nőtt, hanem 2 százalékkal csökkent az előző év elejihez képest (értéke most 58 milliárd forint volt). A munkahelyi vendéglátás ezzel szemben megugrott, itt a bevételek 12 százalékkal nőttek januárban (túllépték a 10 milliárd forintot), pedig korábban, 2016-ban – nem is kis mértékben – visszaesett itt a forgalom.

Pedig a kereskedelmi szálláshelyek vendéglátós bevételei – melyek részei a vendéglátás teljes mérlegének – 7 százalékkal nőttek 2017 januárjában. (2016-ban a szálláshelyek vendéglátós bevétele 81 milliárd forint volt, ami ugyan csak 10 százalékot közelítő arány a kereskedelmi vendéglátáson belül, de ez legalább nem húzta vissza a mérleget.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik