Belföld

“Beütjük a nagyobbat, csak ne legyen baj” – fogják a fejüket a burgeresek az áfatörvény miatt

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2017. 01. 17. 15:14

A vendégeket nem érintik, legfeljebb a fizetés tart majd tovább, a vendéglátók viszont megbolondulnak az új áfaszabályoktól. Hamburgereseket kérdeztünk, és benéztünk pár apró helyre, megérdeklődtük, ki hogyan oldja meg. A cukrászdás néni a legnagyobb punk.
Korábban a témában:

Teljesen mindegy, hogy elvitelre lesz, vagy itt lesz fogyasztva, a kajáldák nem lettek olcsóbbak a legújabb áfacsökkentés után, igaz, szerencsére drágábbak sem. Az “áfacsökkentés” persze rendkívül diplomatikus kifejezés a nehezen átlátható új szabályozásra, amely fölött üzletvezetők, üzemeltetők, pultosok, pincérek és kasszások fogják a fejüket, és amelyet együtt próbálnak megfejteni több-kevesebb sikerrel. A “hogyan ültessük át a törvényt a gyakorlatba?” kérdés a legtöbb helyen azt jelenti, “hogyan ússzuk meg a büntetést?”; a válasz pedig annyira eltér üzletenként, hogy az már vicces lenne, ha nem lenne ekkora tétje. Sokat elmond, hogy még a hatalmas IKEA is belezavarodott. Csak egy apró példa:

2017-ben teljesen átlagos kép egy belvárosi hamburgerezőben, hogy a vendég, miután elvitelre kérte a sajtos-baconöst, fogja szépen a zsírpapírt, a szalvétát és a zacskót, amit a személyzettől kapott, majd a két kis kezével becsomagolja azt.

A NAV tavaly kitalálta, hogy legyen kisebb a vendéglátást érintő áfa, de ne egységesen, hanem több lépcsőben és szelektíven, a különböző ételeket kategóriákra bontva, ezernyi más szempont mellett aszerint, hogy csomizzuk-e vagy helyben megesszük.

Meg sem próbáljuk elmagyarázni, inkább itt egy konceptuális kortárs műalkotásnak is beillő ábra a 2×2 Könyvelőiroda jóvoltából, söralátét, ha úgy tetszik, barátkozzon vele ki-ki vérmérséklete szerint:

Forrás: 2×2 Könyvelőiroda

Teljesen felesleges bonyolítás

, mondta megkeresésünkre Csanda Eszter, a népszerű és egyre terjeszkedő Zing Burger egyik tulajdonosa. “Az ebben a szegmensben dolgozó barátainkkal tartjuk a kapcsolatot, egyeztetünk, ki hogyan értelmezi”; természetesen mindenki másképp. A Zing Burger ráadásul jól felszerelt büfékocsiként indult a bulinegyedben (ahol az ilyet food trucknak hívják), a mai napig több helyen is árulják a burgereiket kocsikból, amelyekre a legnehezebb ráhúzni az új szabályozást. “Ha le tudjuk ültetni a vendéget, máris más a helyzet”, ezt jelenti ugyanis a helyben fogyasztás; az, ha a büfé előtt, a pultnál állva esznek, már elvitel, ami persze 27 százalékos áfát jelent.

Ez van. Csak ezért nem bővítjük majd a food truckokat, inkább beütjük a huszonhetet, hogy ne legyen baj és biztosan ne büntessenek meg.

A “beülős” éttermekben – mint a Király utcai és a Széll Kálmán térnél lévő – papíron kérik a vendégeket, előre szóljanak, hogy elvitelre kérik-e. Külön abszurd helyzet – és persze nem a vendég hibája -, ha rendelés után meggondolják magukat, vagy egyszerűen elcsomagoltatnák a maradékot; ha csak a jogszabályokat nézzük, ekkor ugyanis

szó szerint menet közben kerülnek át a nagyobb áfakategóriába.

A Zingnél ezt úgy oldják meg, hogy az ételeket ugyan becsomagolják, de a zacskót külön odaadják a vendégnek, hogy ő tegye bele. Ennél is viccesebb a csak éttermekben utazó, népszerű Jack’s Burger gyakorlata: ők óvatosabbak, megkeresésünkre elmondták: ha elvinnék a hamburgert,

odaadják a papírt a vendégnek, és megmutatják, hogy csúsztassa bele, majd hajtsa össze szakszerűen.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Ehhez képest a Ráday utcai Manga Cowboyban úgy tudják, ilyesmire nincs szükség: “Ha az étel kiszolgálásánál már megtörtént a helyben fogyasztás mellé járó szolgáltatás, akkor 18 százalék áfa fizetendő”, fogalmazott levélben Sándor Iván társtulajdonos. Fordított helyzetben viszont baj van: ha a vendég csomagoltat, aztán meggondolja magát, hiába kap tálat, tányért, evőeszközt, szalvétát, ha már beütötték a 27 százalékot, marad az.

Kivéve a tésztaételeket, amelyeknek elvitelkor is 18 százalék az áfája.

Az italokat viszont mindig külön kell számolni, mert egy csomónak helyben fogyasztáskor is 27 százalék az áfája.

Na jó, a tejnek mondjuk csak öt.

(De csak ha igazi.)

Mindenki ért mindent? Akkor haladjunk.

A Manga Cowboynál előrelátóan már december közepén megkérdezték a NAV-ot az ilyen részletekről, úgy is, hogy ekkor még csak pár részlet volt ismert a törvényről. Már az sem korrekt Sándor szerint, hogy a hivatal elvileg harminc napon belül válaszol, a törvény azonban már január 1-től érvényes volt, azaz senkinek sem volt ideje felkészülni. Legkésőbb októberben kellett volna elfogadni – mondta. Sándor Iván matekpéldákkal illusztrálva levezette azt is, hogy működik a magyar áfacsökkentés:

Hát úgy, hogy minimum ugyanannyival emelkedik a termékek nettó ára, nehogy már a vásárló jól járjon!

Ez nem az éttermek szemétsége, hanem az alapanyagok drágulnak folyamatosan. “Ez volt tavaly a sertéshússal, miután öt százalékos lett az áfája: három hónap alatt visszatért arra a bruttó árszintre, ahol előtte a 27 százalékos áfával volt. Ugyanez történik most a szintén öt százalékos áfájú csirkehússal.”

Január 16-ot írunk és a tojásbeszállítónk eddig kétszer emelt árat idén.

Ez azt jelenti, hogy ha a Manga Cowboy nem hajlandó például a csibeburger árát emelni, akkor helyben fogyasztva 56 százalékos, elvitelkor 60 százalékos alapanyag-költséggel kell számolnia a tavaly 50-hez képest. Ők egyébként nem szeretnék büntetni azt, aki elviszi az ételt: inkább csökkentették az elviteles kategória nettóját, hogy a végösszeg megegyezzen a helyben fogyasztottal, nem fordítva.

Nagyon meg lett ez komplikálva

– mondta az őszintét az Akácfa utcai Revolución hamburgerbár alapítója, Balogh Dániel, aki jobban örült volna egy egységes áfakulcsnak valahol a 18 és a 27 százalék közt. “Ha mindent szabályszerűen szeretnénk intézni, minden ételt és italt mindig szét kell bontanunk. Tegyük fel, hogy van egy tizenkét fős asztalom, a vendégek pedig kitalálják, hogy külön fizetnek, amivel persze semmi baj, de azért eleve lefoglalja a személyzetet, ami nálunk történetesen egyfős. Most pedig a tizenkét vendégnek külön-külön szét is kell bontani mindent, figyelni, mi melyik kategóriába tartozik, van-e elvitel.”

Egyszerűen nem látni a végösszeget, mintha nem is lenne olyan!

A Revoluciónban idén még nem találkoztak olyan vendéggel, aki maradékot csomagoltatna, “tényleg, ezen még nem is gondolkodtam”. Azt viszont elborzasztónak tartja, hogy egyes éttermek a vendégre bízzák a csomagolást, hogy így kerüljék meg a rendszert:

Ez szembe megy mindennel, amit a vendéglátásról az elmúlt harminc évben tanultam.

24.hu / Neményi Márton

Az eleve, hogy is fogalmazzunk finoman, színes képet tovább árnyalják az apróbb helyek, ahová az új áfatörvénynek még a híre sem feltétlenül jutott el. Egy a bulinegyedben dolgozó gyrosos hölgy hallott a szabályozásról, de szerinte nincs gond, “ha elviszi, több áfát rakok rá, ennyi.” Azon azért ő is elgondolkodik, mi lenne, ha becsomagoltatnám a hasábos-jázminrizses gyros tálam maradékát, de aztán csak megszületik a megoldás: “rárakom a csomagolási díjat, azt viszont már a 27 százalékos áfával!”

A legnagyobb punk viszont egy nyolcadik kerületi apró cukrászda rezidens nénije, aki annyit mondott:

Ezt még nem vezették be.

Amikor elújságoltam, hogy január elseje óta érvényben van a törvény, csak annyit mondott: “Ide akkor sem vezették be. Meg máshova sem, ezt egyszerűen nem lehet megoldani.” Nem volt szívem erősködni, és remélem, a NAV-nak sem lesz. Isteni volt a latte.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.