Gazdaság

Kedvezményes áfáért lobbiznak Vargánál a csapolt sörök gyártói

A nemzetgazdasági miniszternek küldött levélben kéri a csapolt sörre is a kedvezményes étkezőhelyi áfa kiterjesztését a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) nevében Schillinger Attila igazgató, és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) elnöke, Gyenge Zsolt. Mint ismert, az éttermi fogyasztás áfáját idén 27-ről 18 százalékra csökkentették, jövőre pedig 5 százalékra nyomják le. Ezt szeretnék elérni a csapolt sörnél is – írta a Világgazdaság.

A sörösök arra hivatkozva érveltek az áfacsökkentés mellett, hogy egy februári üzleti fórumon Varga Mihály jelezte, juttassák el hozzá, ha tudomásuk van az uniós szabályozásnak megfelelő, más tagállamban működő gyakorlatról.

A sörösök ezért azt is beleírták a levélbe, hogy legutóbb 2015-ben Románia terjesztette ki a 9 százalékos áfát a csak csapolt sörökre (más alkoholtartalmú italokra nem), és az Európai Bizottság ezt azóta sem kifogásolta. A bukaresti indok a legjobb minőségű, friss, helyben gyártott csapolt sörök jogszabályi előnyben részesítése volt és hasonló a magyar érvelés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik