Gazdaság

Éttermi áfa: nem attól függ, megette-e a levest a vendég

A parlament döntése értelmében 2017 januárjától a vendéglátásban 27 százalék helyett 18 százalékos lesz az áfakulcs, majd 2018-tól már csak 5 százalékos.

A változás – adószakértők korábbi nyilatkozata szerint – problémát jelenthet, mert kérdés, hogy (a NAV álláspontja szerint) mi számít vendéglátásnak, és mi nem. Ezzel kapcsolatban a 24.hu újságírója azt a tapasztalatot szerezte, hogy elég kaotikus a helyzet a különböző éttermekben, kifőzdékben.

A NAV egyébként készült, és január 30-án megjelentetett weboldalán gyakran ismételt kérdések formájában egy útmutatót, ami 6 kérdés – 6 válaszból áll. Azonban Ruszin Zsolt adószakértőnek volt még egy kérdése:

  • Milyen adókulcsot alkalmazzon az étterem, ha a vendég kifizetéskor jelzi, hogy elviszi a második fogást?

Eljuttatta hozzánk a NAV válaszát, ami egyébként szakmai vélemény, kötelező jogi erővel nem bír.

Leült, belenyalt, fizetett már?

A NAV álláspontja szerint a megfelelő besorolás alá tartozó vendéglátó egység elviteles értékesítésénél annak megítélése, hogy termékértékesítésről van-e szó (27 százalékos áfa), vagy szolgáltatásnyújtásról (18 százalékos áfa) attól kell hogy függjön, hogy a vevő helyben szeretne fogyasztani, vagy elvitelre kéri az ételt.

Ha tehát a vendég a menü megrendelésekor azt mondja, hogy helyben fogyaszt, leül, és megkezdi a fogyasztást, majd kifizetéskor mégis jelzi, hogy pl. a második fogást elvinné, akkor szolgáltatást szándékozott igénybe venni, így az adót is ez alapján kell felszámítani.

Fordított esetben pedig, ha elvitelre kérte az ételt, és a becsomagolt pakkot mégis kibontja, és helyben fogyaszt belőle, az nem tekinthető szolgáltatásnyújtásnak, mert az eredeti szándék termékvásárlás volt (=elvitel).

A NAV azt is hozzátette azonban, hogy azokban az éttermekben, ahol a rendelés leadása és a fizetés között étkezés nem valósul meg (nekünk erről pl. az önkiszolgáló helyek ugrottak be), ott szét kell bontani az ügyletet szolgáltatásnyújtásra és termékértékesítésre. Vagyis nyilatkoztatni kell a vendéget, hogy mi a szándéka, mindent helyben akar fogyasztani, vagy van-e, amit elvinne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik