Gazdaság

Orbán Viktor méretes adócsökkentést jelentett be

9 százalék lesz a társasági nyereségadó – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Regional Digital Summiton csütörtökön. Erről a szerdai kormányülésen született döntés, a nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére és a munkaadókkal tartott korábbi egyeztetések alapján.

A rendezvényen a miniszterelnök nem tért ki arra, hogy a jelenleg 500 millió forintos pozitív adólapig érvényes 10 százalékos adókulcsot csökkentik-e 9 százalékra, vagy hogy esetleg az e fölött érvényes 19 százalékos kulcsra is érvényes lesz-e a mérséklés. A nyereségadó mérséklésének gondolatát egyébként már 2012 óta lebegteti a kormány, azóta többször is felmerült, mint lehetséges lépés.

Update: annyi még kiderült, hogy jövőre arányos lesz a 9 százalékos vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra is. Vagyis úgy tűnik, egyetlen kulcs lesz a jelenlegi kettő helyett.

Varga Mihály későbbi sajtótájékoztatóján megerősítette: egykulcsos lesz a nyereségadó: 

A társaságiadó-bevételt az idei költségvetésben 689,9 milliárd forintra állították be a tavalyi 548,8 milliárd forinttal szemben. A nyáron elfogadott 2017-es büdzsében pedig 734,7 milliárd forintos összeggel szerepel.

Minimálbér

A minimálbér-emeléssel kapcsolatban azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől Orbán Viktor, hogy “menjen el a falig”, amit még a vállalkozók képesek elviselni, olyan magasra próbálja felvinni a magyar minimálbért.

Internetadó – Orbán kérése az unióhoz

A miniszterelnök beszédében kitért rá, hogy arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ne akarja valamilyen egyenlősítő logika mentén magasan tartani a digitális szolgáltatások áfáját, hanem engedje meg a csökkentését azon országoknak, ahol ezt a “büdzsé elbírja” és van iparpolitikai értelme.

A jelen lévő Günther Oettingert, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosát pedig arra kérte, hogy képviselje ezt a gondolatot, amely szerint a digitális szolgáltatások a tejhez és a kenyérhez hasonlóan az alapvető dolgok, a “basic needs” körébe tartoznak.

Felidézte, a tervek szerint jövőre 27-ről 18 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája Magyarországon, amit 2018-ban 5 százalékra szeretne levinni a kormány, de ezt az Európai Unió most nem fogadja el.

A Regional Digital Summitot a Magyar Telekom és az Ericsson Magyarország jegyzi, ahol olyan technológiai bemutatót tartanak, amely több évre előre tekint a mobilinternet-technológia jövőjébe.

Nyitókép: Neményi Márton, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik