Gazdaság

Varga: miénk lesz a legalacsonyabb nyereségadókulcs az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Regional Digital Summiton jelentette be, hogy jövőre 9 százalék lesz a társasági nyereségadó. Jelenleg  500 millió forintos pozitív adólapig 10 százalékos adókulcsot kell alkalmazni, efelett pedig 19 százalékost. A miniszterelnök azt is mondta, az új kulcs egyaránt vonatkozik majd a kis- és középvállalatokra valamint a nagyvállalatokra is.

Varga Mihály később sajtótájékoztatóján megerősítette: 2017-től egykulcsos lesz a társasági nyereségadó,azaz a felső kulcs megszűnik, és minden vállalkozóra a 9 százalék vonatkozik majd. A nemzetgazdasági miniszter szavai szerint mindez 145 milliárd forintos pluszt jelent majd a vállalkozásoknak. Azt is kijelentette, hogy a költségvetési bevételkiesést az általános gazdasági növekedés ki fogja egyensúlyozni.

Nem kell a jövő évi költségvetést módosítani

A társaságiadó-bevételt az idei költségvetésben 689,9 milliárd forintra állították be a tavalyi 548,8 milliárd forinttal szemben. A nyáron elfogadott 2017-es büdzsében pedig 734,7 milliárd forintos összeggel szerepel.

A költségvetés számait Varga Mihály szerint semmiképpen nem kell módosítani, mert 200 milliárd forintos tartalékból is fedezhető az esetleges átmeneti hiány.

Nagy lökést adhat a versenyképességnek

A nemzetgazdasági miniszter jelezte, arra számít, hogy az adócsökkentés miatt jelentősen nőni fog a magyar gazdaság versenyképessége. Mint kiemelte, a 9 százalékkal nálunk lesz a legalacsonyabb a nyereségadó az EU-ban  – a jelenlegi legolcsóbb Bulgáriában is is 10 százalékos ugyanis ez a közteher.

Konkrétumot is mondott, hogy mit várnak a tervezett lépéstől: a versenyképesség növekedése révén 3-5 százalékos lehet a GDP-növekedés.Hogy mikorra, azt nem fejtette ki.

Minimálbér

A miniszter kritikus pontként utalt a minimálbérre. Mint mondta, pénteken fognak erről tárgyalni Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF).

Azt reméli hogy a kormány minimálbér-emelési és bérminimum-emelési javaslatát elfogadják a tárgyalófelek a nyereségadó-csökkentési és a szochocsökkentési tervvel együtt.

Paks

Varga Mihály még beszélt arról is, hogy Paks témája nem került szóba akkor, amikor az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosával, Günther Oettingerrel személyesen egyeztetett.

Arra pedig nem válaszolt, hogy vajon Orbán és Oettinger  tárgyalásán beszéltek-e Paksról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik