Gazdaság
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 22: Soldiers and police officers stand guard outside EU Commission Headquarters following todays attack on March 22, 2016 in Brussels, Belgium. At least 31 people are thought to have been killed after Brussels airport and a Metro station were targeted by explosions. The attacks come just days after a key suspect in the Paris attacks, Salah Abdeslam, was captured in Brussels.  (Photo by Carl Court/Getty Images)

Nyugdíjkorhatár-emelés ellen tüntetnek a belga katonák

24.hu
24.hu

2016. 11. 15. 12:48

Korábban a témában:

Utcára vonultak a belga fegyveres erők tagjai kedden Brüsszelben, így tiltakozva a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen. A belga főváros központjában rendezett – november 15-re, a Király Napjának ünnepnapjára – időzített tüntetés délben vette kezdetét, írta az MTI a Le Soir című napilap értesüléseire hivatkozva.

A demonstrációt meghirdető szakszervezetek emlékeztettek rá, hogy a külföldön állomásozó, illetve az ország határain belül jelenleg szolgálatot teljesítő katonák nem tudnak részt venni a tiltakozáson, ezért “mindössze” 6300 résztvevőre számítanak a fegyveres erők részéről, de más szervezetek is jelezték részvételüket, reményeik szerint így összesen nagyjából 10 ezren fognak felvonulni.

Hét évvel emelnék a korhatárt

A kormány tervei szerint 2030-ig fokozatosan hét évvel emelik meg a nyugdíjkorhatárt a katonák számára, valamint a gazdasági nehézségekre való tekintettel más, az eddigieknél kevésbé nagyvonalú szabályokat alkalmaznak majd a nyugdíjak összegének kiszámításakor.

A mostanihoz hasonló katonatüntetések meglehetősen ritkának számítanak Belgiumban, legutóbb 2002-ben volt példa ilyenre.

Nem tetszik a megszorítás a belgáknak

Az utóbbi években számos alkalommal tüntettek a kormány megszorító politikája ellen Belgiumban. A kabinet a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében.

A bírálatok szerint a tervezett takarékossági intézkedések “aránytalanul súlyosan” érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.

70 év is lehet a korhatár

Mint korábban írtuk, Németországban pl. már 70 éves nyugdíjkorhatárról beszélnek.

Nálunk elegendő volt a 65 éves korhatár fokozatos bevezetése és a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása (vagy inkább beszántása) ahhoz, hogy a 2030-as évek közepéig a nyugdíjrendszerünk egyensúlyba maradjon.

Utána viszont szétnyílik az olló a bevételek és a kiadások között, vagyis ránk is az az út vár, amit a németeknél már megpedzegetett a központi bank: korhatáremelés, vagy nyugdíjcsökkentés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.