Belföld

Lázadnak a nyugdíjasok, még idén nagy dobásra készülnek

Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)
Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)
Igaz, nem árulják el, mire. Keveslik a 0,9 százalékos jövő évi emelést, és bosszantja őket, hogy a kormány szóba sem áll velük. Villáminterjú a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnökével, Némethné Jankovics Györgyivel.
Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön lejár a határidő, amíg véleményezni lehet az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a jövő évi nyugdíjemelésről szóló kormány-előterjesztés tervezetét. E szerint 0,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a különböző rokkantsági, fogyatékossági, rehabilitációs ellátások. Véleményezték?

Mi már korábban elmondtuk a sajtóban, hogy elszomorítónak és igazságtalannak tartjuk a mindössze 0,9 százalékos nyugdíjemelést. Véleményeztük-e? Kérem szépen!

Nem? Hát, ha olyan sok helyen beszéltek arról, hogy keveslik a 0,9 százalékot, akkor csak felhívta önöket Varga Mihály, hogy mi a probléma?

Ugyan! Az érdekegyeztető fórumok nem működnek! Az Idősügyi Tanácsot, ami 14 évig jól működött, az Orbán-kormány megszüntette, úgy, hogy jogszabály van rá, hogy működnie kéne. Ennek egyébként a mindenkori miniszterelnök volt az elnöke. Aztán létrehozták az Idősek Tanácsát, amire ugye semmilyen jogszabály nem vonatkozik, és ha erre rákeres az interneten, szerintem sehol nem talál arról hírt, hogy ez működne.

Nyugdíjasok Országos Szövetségét, vagyis önöket akkor nem kereste senki?

Senki.

Az egyik legnagyobb nyugdíjas szervezettel senki nem egyeztetett a jövő évi nyugdíjemelésről?

Nem csak most nem, 2010 óta nincs érdekegyeztetés. Semmilyen fórumon nem kérdezik a véleményünket. Szoktunk levelet írni, amire egyszer már kaptunk egy kioktató választ Lázár János miniszter úrtól, aminek az volt a lényege, hogy a nyugdíjak reálértékét a kormány megőrzi, és mindig többet kapunk, mint kellene, amiből már egy 13. havi nyugdíj is kitelne.

Akkor mi a probléma? Többet kapnak, mint amennyi járna.

A probléma ott van, hogy a nyugdíjemelés rendszere nem igazságos és nem méltányos. Amióta áttértünk az inflációkövető nyugdíjemelésre, azóta tulajdonképpen befagyasztották a nyugdíjakat. Csak annyival emelkedik az ellátás, amennyivel rosszabb lett a pénzünk. Ugyanakkor, ha megnézi a reálbér-emelkedést, akkor az most 5 százalék körül van. Vagyis ehhez képest a mostani 0,9 százalék nagyon kevés. Ez oda vezet, hogy elszegényednek a nyugdíjasok az aktív lakossághoz képest.

Nincs pénz.

Nem akarok demagóg lenni, de minden másra van. Múltkor azt olvastam, hogy a horgászok is sok milliárddal többet kapnak jövőre, és akkor a stadionokról nem is beszélek.

Itt annyi mindenre van pénz, de közben a minimálnyugdíj emelésére nincs.

Az most 28 500 forint, ha jól emlékszem.

Nem most, 8 éve ennyi! De az átlagnyugdíj sem valami magas, most 114-118 ezer forint között van. A nyugdíjasok több mint fele, vagyis 1,1 millió ember pedig 100 ezer forint alatti összegből kell, hogy kijöjjön egy hónapban. 50 000 forint alatti nyugdíjat 75 ezer ember kap ma Magyarországon.

Ahogy elnézem, ha magukon múlik, nem nagyon lesz ez több, hiszen senki nem áll szóba önökkel. Úgy is kérdezhetném, hogy mi végre is vannak akkor önök?

Mi nem adjuk fel azt az ideát, hogy érdekegyeztetésnek előbb-utóbb lennie kell! Ha ezt egy nyugdíjas érdekvédő szervezet nem tudja megtenni, akkor valamilyen más fórumot keresünk arra, hogy ezt elérjük.

Nagyon talányos. Mire gondol? Nyugdíjas pártot alakítanak?

Nem.

Csatlakoznak egy párthoz?

Mi civilek vagyunk.

Akkor?

Valami lesz.

Mikor?

Remélem, még az idén. Nem akarok olyat mondani egyelőre, amit félre lehet értelmezni, és később a fejünkre olvasni. Az biztos, hogy elégedetlenség van, és ebbe a helyzetbe nem fogunk belenyugodni.

Hányan is vannak?

130 ezer tagunk van, és ez nem az elfekvő. Aktív tagokról van szó.

Ezek az emberek még akarnak valamit az élettől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik