Pénzügy
old and young hands

Nyugdíj: már 70 éves korhatárról suttognak

24.hu
24.hu

2016. 08. 27. 10:00

Korábban a témában:

Rendesen felkavarta az állóvizet a német jegybank korhatár-emelési javaslata, amire azért van szükség, mert különben szerintük a rendszer fenntarthatatlanná válik.

Ez számunkra sem jó hír mindez, hiszen hasonló cipőben járunk, bár a lehetőségeink talán valamelyest nagyobbak. Viszont akkor is ki kell mondani, hogy a következő évtizedekben sokkal többet kell tenni ugyanazért az állami nyugdíjért. Plusz ha nem akarunk kiszolgáltatottak lenni, akkor érdemes már idejekorán a nyugdíjra célzottan takarékoskodni – írta a Bankmonitor.hu.

A németeknél ez várható

Az állami nyugdíjrendszer súlyos pénzügyi nehézségek elé néz az alacsony születésszám és a növekvő várható élettartam miatt.

Három területen is beavatkoztak, amelyek fokozatosan 2030-ig lépnek érvénybe:

  • 65 évről 67 évre emelik fokozatosan a nyugdíjkorhatárt.
  • A nyugdíjjárulék a mostani 18,7 százalékról 22 százalékra nő.
  • A nyugdíjak átlagos szintje az átlagkeresethez (járulékkal csökkentett, de adózás előtti) képest 50 százalékról 43 százalékra esik vissza.

Sőt, a bankárok szerint a kötelező nyugdíjkorhatárt 2030-tól 2060-ig még tovább kell emelni, méghozzá 69 évre. Ahogy fogalmaztak: a munkával töltött évek meghosszabbodásának nem szabad tabunak lennie, sokkal inkább kulcskérdésként kell kezelni.

Mi sem számíthatunk semmi jóra

A német jegybank számításai, lépései aggodalommal tölthetnek el bennünket, hiszen nagyon hasonló forgatókönyv elé nézünk mi is.

Nálunk annyiban jobb a helyzet, hogy itthon elegendő volt a 65 éves korhatár fokozatos bevezetése és a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása (vagy inkább beszántása) ahhoz, hogy a 2030-as évek közepéig a nyugdíjrendszerünk egyensúlyba maradjon.

Utána viszont szétnyílik az olló a bevételek és a kiadások között, vagyis ránk is az az út vár, amit a németeknél már megpedzegetett a központi bank.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.