Kultúra

120 ezer a Kossuth-díjas író nyugdíja

moldova györgy (moldova györgy, )
moldova györgy (moldova györgy, )
A 82 éves Moldova György az íróasztala mögött akar meghalni.

Az író a Borsnak azt mondja, folyamatosan dolgozik. A legolvasottabb kortárs magyar író új könyvét, az Optimista naptár 2017-et most mutatták be, de már öt hónapja dolgozik a következőn, a nyugdíjasok helyzetét bemutató kötetén, amelynek 0,9 százalék lesz a címe.

Ennyivel emelik jövőre a nyugdíjakat, miközben az infláció 3,5 százalék. Az ország elnyomorodik, a nyugdíjasok különösen. Az átlag nyugdíj 118 ezer forint, az enyém 120. Nem ebből élek, hála az égnek. Az írónak illik az íróasztal mögött meghalni.

Moldova György nem rosszkedvű, nem a világ, hanem családja miatt. A Kossuth-díjas író élete legnagyobb élménye két lánya. Az öt unokáját nagyon szereti. Azt mondja, nincs olyan, amit értük ne tenne meg. Úgy véli, jó apa volt, de nem volt könnyű a lányainak, rengeteget járt vidéken, hónapokra lement Komlóra, az Őrségbe, vasutas volt, bányász, máskor hetekig kamionozott.

Egyszer hazatelefonáltam az Északi-sark környékéről, hogy mit vigyek nekik ajándékba? Azt kiabálták a telefonba, hogy semmit, csak gyere haza! Ha újra kezdhetném, semmit sem csinálnék másként. Többet értem el az életben, mint amire valaha számítottam.

Moldova György új könyve várhatóan nem lesz túl vidám. A 0,9 százalék alaposan felháborította ugyanis a nyugdíjasokat, mert az a rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb nyugdíjemelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik