Gazdaság

Trócsányi a szocialista időkre kente a különbíróságok felállítását

trocsanyi(960x640).jpg (Array)
trocsanyi(960x640).jpg (Array)

Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden az Országgyűlésben, a törvényjavaslatok általános vitájában azzal indokolta a különbíróságok felállítását, hogy a szocialista időszak megtörte az “állandóságot”, és tulajdonképpen a kormány most ezt állítja helyre.

Trócsányi felidézte:

1949-ben megszűnt Magyarországon a közjogi bíráskodás, a szocialista időszak megtörte ennek hagyományait, így a közel 50 éves kihagyás miatt a közjogi bíráskodás kultúrája nem rendelkezik olyan háttérrel, mint a civil vagy a büntetőjogi bíráskodás.

Ezzel szemben a valóság

A kormány törvényjavaslata megbontja az egységes bírósági rendszert, és külön közigazgatási bíróságokat hoz létre. A törvényjavaslat szerint ide kerülnek majd a hatalomnak kényes témák: választási, közbeszerzési, energiaügyi, médiával kapcsolatos ügyek. A kormány a különbíróságokat nyolcvan százalékban saját embereivel töltheti fel.

Szakértők szerint ezzel hivatalosan is vége van a jogállamnak Magyarországon. A rezsim igazán fontos ügyei a kijelölt különbíróságokon fognak eldőlni. Például a 2018-as választási ügyek.Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat:

Fleck Zoltán: A magyar jogállamnak hivatalosan is vége van

Trócsányi László jelezte: mindkét tervezet kidolgozásában részt vett egy-egy, a tudomány, az igazságszolgáltatás, a központi és a kerületi közigazgatás képviselőiből álló kodifikációs bizottság, majd az elkészült dokumentumokat 2016 áprilisában társadalmi vitára bocsátották.

Ez is mese habbal. A közigazgatási bíróság különállásáról régóta folyik szakmai vita, de a törvény előkészítése ennek ellenére nélkülözte a szakmai egyeztetést. A bíróságok néhány napos határidőt kaptak a törvényjavaslat véleményezésére. Ez így zajlik minden fontos törvényjavaslat benyújtásakor – mondta a 24.hu-nak Fleck Zoltán jogász, ELTE egyetemi tanár.

(MTI híre nyomán)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik