Gazdaság
trocsanyi(960x640).jpg (Array)

Trócsányi benyújtotta a különbíróságokról szóló javaslatot

24.hu
24.hu

2016. 09. 23. 17:10

Sok a nyitott kérdés a kormány közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényjavaslatában.

Benyújtotta az Országgyűlésnek az Igazságügyi Minisztérium (IM) az általános közigazgatási rendtartásról és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslatot pénteken.

A sajtóban különbíróságoknak nevezett javaslatot sok kritika érte. E szerint a Fidesz az új közigazgatási bíróságokon dönthetné el például a választási, közbeszerzési vagy médiaügyi jogvitákat. Szakértők aggályosnak tartják azt is, hogy az eljáró bírák fele kormánytisztviselő lenne, azaz a kormány a saját embereivel töltené fel a bíróságokat. Egyes vélemények szerint

a közigazgatási bíróságok magyar módra történő felállításával vége lenne a bírói függetlenségnek, vagyis a jogállamnak.A kormány javaslata súlyos kritikát kapott az előzetes véleményezés során az Országos Bírósági Hivataltól (OBH) is. Ahogy az OBH tanulmánya írja:

bírósági vélemények szerint aggályos a Közigazgatási Felsőbíróság jogkörének meghatározása, az elnök és bírák kiválasztásának tervezet szerinti menete

Még nem világos, hogyan akarják

A most benyújtott törvényjavaslat – legalábbis első olvasásra – számos ponton enyhített a vitatott részeken. Például nem találtuk nyomát annak, hogy a másodfokon eljáró közigazgatási felsőbíróság “bíróinak” fele jöhet csak az igazságszolgáltatásból, a felét pedig a köztisztviselők, kormánytisztviselők közül kell kiválasztani. Sőt, kimondja, hogy első és másodfokon is három hivatásos bíró jár el.

Ugyanakkor még sok részlet nem világos. Ilyen például a kiemelt jelentőségűnek nevezett ügyek, amelyről azt írja a törvényjavaslat indoklása, hogy ide tartoznának a

  • a Kormány irányítása alatt nem álló közigazgatási szervek tevékenységével (pl. MTVA)
  • a gyülekezési jog gyakorlásával
  • a köztestületekkel (pl. MMA, kamarák)
  • egyes választási jogvitákkal
  • az önkormányzati rendeletalkotással kapcsolatos perek is.

A két törvény benyújtását kétéves alapos előkészítés előzte meg – hangsúlyozta az IM, hozzátéve: a jogászi hivatásrendek képviselőiből, országosan elismert szakemberekből álló kodifikációs bizottságok dolgozták ki a tervezeteket. A javaslatok közigazgatási és társadalmi egyeztetése, valamint számos szakmai konferencián való megvitatása mellett a tárca két alkalommal is egyeztetett a szabályozásról a parlamenti pártok frakcióival.

Az OBH elemzése szerint viszont rendkívül aggályos, hogy 2018. januárjára, azaz pont egy választási évre tervezi a kormány a bevezetést, azt kérdezik, hogy:

megvalósítható-e úgy a bevezetés, hogy akár éppen a választási ügyekkel kapcsolatban ne legyen semmiféle fennakadás?”

A témára hamarosan visszatérünk szakértők segítségével.

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.