Gazdaság

Orbán Spéder-ellenes fejcseréket ígért Demjánnak

Sajtótájékoztatót tartott Demján Sándor, a takarékszövetkezetek egy kisebb részét képviselő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke – számolt be a 444.hu.

A tájékoztató előzménye, hogy Demján Sándor május végén nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, mert szerinte  a miniszterelnököt és a kormányt is félrevezetik a takarékok államosítása ügyében. Aztán a takarékok szintén nyílt levélben támadtak vissza. A Takarékszövetkezetekért Egyesület viszont kiállt Demján mellett.

Orbán Viktor is reagált, azt ígérte, hogy a bankfelügyelet ellenőrzése alá kerül a teljes takarékszövetkezeti rendszer. A miniszterelnök azt is kifejtette, a kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek FHB-részvényeket vásároljanak, és meg is teszik ez ellen a szükséges lépéseket. Ezek után a bankfelügyelet ellenőrzése alá került a teljes takarékszövetkezeti rendszer, illetve az eddiginél nagyobb jogkört kapott az integrációs szervezet, miközben súlytalanná vált a Takarékbank, amelyben jelentős befolyása van az FHB-csoportnak. A törvény már nem is nevezte meg a Takarékbankot mint az integráció központi bankját. Mindezt 24 óra alatt tolták keresztül a parlamenten. Már a keddi parlamenti szavazás után látszott, hogy megroggyan a tőzsdén a Spéder Zoltánhoz köthető FHB: szinte azonnal felfüggesztették a papírok kereskedését.Elmaradt a Takarékbank rendkívüli közgyűlése is.

Új kormánybiztost nevez ki Orbán

Ezután pár napja személyesen is találkozott Orbán és Demján, hogy a takarékokról is tárgyaljanak. Most az is kiderült, miről beszéltek.

Demján elmondta, Orbán Viktor azt ígérte neki, hogy új kormánybiztost fog kinevezni a takarékszektor felügyeletére. A miniszterelnök Spéder terveinek hatalmas kritikusa, vagyis a Demján elnökölte OTSZ segítségét kérte abban, hogy fel tudják tárni, milyen hibák történtek a szektor átalakításakor. Tisztázták azt is, hogy a jövőben a takarékszövetkezetek tulajdonának gyarapítása lesz a cél.

Demjánnak egyébként – ahogy hangsúlyozta is a sajtótájékoztatón – immár semmilyen anyagi érdekeltsége nincsen a takarékszövetkezeti szektorban, csak “segít, ahol tud”.

A milliárdos üzletember ezúttal is kifejtette, hogy úgy látja, a takarékszektort teljesen kisemmizte a Spéder-féle üzleti kör.

A lopás az lopás. Kisembereket akartak kisemmizni, egy rendszer félelemben tartásán keresztül – mondta Demján, aki szerint a 130 ezer takarékszövetkezeti kisrészvényes többsége öreg ember.

Nézze meg ezt a tájékoztatón készült vágatlan videót, amiben Demján többek között elmondja, miért gondolja parazitának (sic!) Spéder Zoltánt és csapatát. Úgy látja, hogy egyértelműen pénzkiszivattyúzásról van szó, és hosszasan érvelt a bankár ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik