Belföld

Origo: Orbán Demjánnal tárgyalt a takarékokról

A nagyvállalkozó nemrég nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, majd kicsúcsosodott a Spéder Zoltán elleni hadjárat.

Orbán Viktor találkozott Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével – írja az Origo. A találkozó tényét a Miniszterelnökség megerősítette, a portál szerint a takarékokról egyeztettek.

Demján Sándor néhány héttel ezelőtt nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben azt kifogásolta, hogy szerinte Spéder Zoltán az FHB részvényeinek felvásárlására akarja kényszeríteni a takarékokat. A Takarékbank június 15-re rendkívüli gyűlést hívott össze, amelyen arról döntöttek volna, hogy a takarékok többségi részesedést szerezzenek a Spéder vezette FHB Bankban.

A közgyűlést viszont lefújták, miután az Országgyűlés elfogadta azt a jogszabályt, amely a jegybank felügyelete alá helyezi a takarékszövetkezeti rendszert, emellett annak a lehetőségét is megteremtették, hogy a jövőben az FHB helyett más bank legyen a takarékszövetkezeti integráció központi szervezete. Ugyancsak múlt héten az MNB 105 milliós piacfelügyeleti bírságot rótt ki az FHB-ra.

Mindezzel egy időben a kormánypárti médiában személyeskedéstől sem mentes hadjárat indult Spéder Zoltán ellen, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el az FHB-nál, és a Spéder tulajdonában lévő CEMP-nél (az Index kiadója) a NAV kezdett minden adónemre kiterjedő vizsgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik