Gazdaság

Váratlan fordulat a Demján-Spéder csörtében

demjan-sandor(210x140).jpg (ingyenes)
demjan-sandor(210x140).jpg (ingyenes)

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy 80 takarékszövetkezeti vezető aláírt, egy olyan nyílt levelet, amelyben Demján Sándort vádolják meg hazugsággal

– fogalmaz a Takarékszövetkezetekért Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleménye.

Mi ez az egész?

Mint arról beszámoltunk, Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben arról ír, hogy szerinte Orbánt félretájékoztatták a takarékintegráció pénzügyi helyzetével kapcsolatban és a pénzügyi adatokat nem a valóságnak megfelelően tálalták a számára. Közben viszont, írja Demján, a Spéder Zoltán vezette konzorcium többségi tulajdonába került Takarékbank tizenhatszorosára növelte a nyereségét. Szerinte ezt a kötelezettséget az FHB jelenleg nem tudta volna a piacról teljesíteni. Demján szerint ez nemcsak azért aggályos, mert az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteséget a Takarékszövetkezeti szektor kell, hogy finanszírozza, hanem azért is, mert egy jól körülhatárolható üzleti kör nyerészkedik százharmincezer szövetkezeti részjegy tulajdonos kárára.

Az egyesület levelét, amely most kiáll Demján felvetése mellett, változtatás nélkül közöljük:

“A Takarékszövetkezetekért Egyesület 2015-ben, a szövetkezeti bankok alapértékei, valamint a hazai takarékszövetkezetek részjegyesei, betétesei és dolgozói érdekeinek védelmére létrejött, a szövetkezeti hitelintézetek jelenlegi és volt tagjait, valamint dolgozóit tagjainak sorában tudó egyesület.

Az egyesület – tagjain keresztül – folyamatosan tájékozódik az egyes takarékszövetkezeteket, annak dolgozóit, tulajdonosait, betéteseit érintő helyi és országos fejleményekről, ügymenetekről.

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy 80 takarékszövetkezeti vezető aláírt, egy olyan nyílt levelet, amelyben Demján Sándort vádolják meg hazugsággal.

Tudjuk, hogy a 2013. évi. CXXXV. tv (integrációs törvény), alapján a Takarékbank utasítási joggal rendelkezik a Takarékszövetkezetek felett, és ebből eredően bármelyik vezetőt, bármikor le lehet váltani, vagy fel lehet függeszteni. Ugyanakkor felhívjuk az aláírók figyelmét, hogy tagjaik és a törvények felé elszámolással tartoznak, és a kényszer senkit nem ment fel a felelősség alól. Az aláírók mindannyian tudják, hogy Demján Sándor úr önzetlenül szívügyének tekintette és tekinti a takarékszövetkezetek jövőjét, és ezért is választották meg az érdekeik képviseletére.

Ismereteink szerint Demján Sándor úr állításait eleddig számokkal nem cáfolta senki.

Egyesületünk csatlakozik Demján Sándor úrnak Orbán Viktor Miniszterelnök úrhoz írt leveléhez és kéri a kormányt, hogy vizsgálja meg, hogyan érvényesültek a Takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok az elmúlt években!

Egyesületünk is valós veszélynek látja, hogy sérül a 130 000 részjegyes tulajdona.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik