Üzleti tippek

Orbán: a bankfelügyelet ellenőrzése alá kerül a teljes takarékszövetkezeti rendszer

A kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek FHB-részvényeket vásároljanak, és meg is teszik ez ellen a szükséges lépéseket – írta a miniszterelnök Demján Sándornak.

A teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendelné a kormány – erről szól az a törvényjavaslat, amit a kabinet hétfőn terjesztett a parlament elé. Ez Orbán Viktor miniszterelnök Demján Sándornak címzett válaszleveléből derül ki.

Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke múlt héten nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz. Azt írta: bár a takarékszövetkezeti integráció célja a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt, ennek ellenkezője történt. Azt kérte a kormányfőtől: ellenőrizzék a célok teljesülését.

Orbán válaszában közölte: a kormány sikeresnek ítéli és lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, kétes ügyletektől való megszabadítását és feltőkésítését. Azzal ugyanakkor egyetértett, hogy a takarékszövetkezeti rendszer nem működhet megfelelő felügyelet nélkül.

A miniszterelnök azt is írta: a kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak, ennek megakadályozására megteszik a szükséges lépéseket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik