Gazdaság

Ki nyerhet a legtöbbet az amerikai elnökválasztáson?

Megnéztük, hogy melyik szektorok húzhatják a legnagyobb hasznot attól függően, hogy melyik párt jelöltje hozza el az elnökséget a 2017-2021 közötti időszakra. Egyértelműek az irányvonalak, de azt nehezebb megmondani, hogy ki nyer majd. Megkérdeztük, mi látszik most innen nézve.

November 8-án lesz az amerikai elnökválasztás, de közeleg a március elsejei “szuper kedd”, amikor egyszerre húsz államban tartanak előválasztást. Nyárra körvonalazódnak majd az erőviszonyok, hogy melyik párt melyik jelölt mögé áll be egységesen a végső küzdelemben.

Ha a demokraták nyernek, akkor a szociál- és egészségpolitikai vonalon folytatnák az Obama-adminisztráció programjait, szigorúbb szabályozásokat hoznának a bankszektorban, újabb adókat vetnének ki főleg a rövid lejáratú, magas kockázatú hitelkibocsátások után.

Az energiaszektorban a zöld energiára fókuszáló cégek lehetnek a befutók, míg a nagy olajcégek működési környezete tovább romolhat. A mezőgazdasági cégek, mint a cukor- és dohánytermesztők, a pénzügy, az élelmiszeripar és a kiskereskedelem is a konzervatívok mögé sorakozik fel, a konvencionális energiaipar is a republikánusokra támaszkodik.

Ők számíthatnak bővülésre a republikánus győzelem esetén. További nyertesek lehetnek a szállítmányozó, gyógyszergyártó és hadipari cégek. A húszas évektől számítva szinte mindig erősödni tudtak a tőzsdék év végére az elnökválasztási években. A négy kivételtől eltekintve – azokban az években volt esés, amikor válság volt: 1932-ben, aztán ’40-ben a világháború idején, 2000-ben és 2008-ban.

Kovács István, az Erste Alapkezelő portfólió menedzsere szerint végső soron az fog dönteni, hogy melyik párt mennyire tudja majd a saját szavazótáborát mozgósítani. Elmondása szerint az utóbbi években elkopott a demokrata pár népszerűsége az Obama-adminisztráció bizonyos rétegek számára kiábrándító eredményei következtében, és most a republikánus oldalon látni a nagyobb pezsgést.

A szakember azon a véleményen van, hogy május, június környékére egy nagyon stabil mondanivalóval rendelkező, egy középosztályt és az üzleti szférát támogató politikával fellépő amerikai elnökjelölt fog megjelenni a republikánus oldalon.

Lehetséges, hogy Donald Trumpnál kevésbé populista lesz, és egy ilyen elnökjelölttel szemben a demokrata elnökjelöltnek Kovács István kisebb esélyt ad a végső, novemberi választáson.

Olvasói sztorik