Gazdaság

Hajszállal kisebb a kereskedelem növekedése, mint elsőre becsülte a KSH

élelmiszer, vásárlás (Array)
élelmiszer, vásárlás (Array)

2015 júliusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015. január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2015. júliusban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 839 milliárd forint volt;
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

2015. júliusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi forgalom volumene 6,8 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt júliusi adattól a második becslés adata –0,2 százalékponttal tér el.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 6,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,1 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 6,8 százalékkal emelkedett. (Az első becslés itt még 7,2 százalékot jelzett.) Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (15%), a textil-, ruházati és lábbeli- (14%), a használtcikk- (4,7%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (3,8%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (2,4%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (1,2%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34%-kal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 8,3 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,0 százalékkal csökkentek.

2015. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi forgalom volumene 6,2%-kal emelkedett;
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,7%-kal nőtt az értékesítés volumene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik