Gazdaság

Mit kezdene a NAV a számlázóprogramok adataival?

laptop(210x140).jpg (Array)
laptop(210x140).jpg (Array)

A kormány azt tervezi a visszaélések visszaszorítása végett, hogy az online kasszákhoz hasonlóan a számlakészítő szoftvereket is beköttetné az adóhatósághoz. A gond csak az, hogy az eddig befolyó adatokat sem feltétlenül használják fel.

Míg Zara László adószakértő azt mondja, hogy a számlázóprogramok online bekötése a NAV-hoz jogi akadályba ütközik, továbbá sem a bevezetés költségei, sem a várt eredmények nem ismertek, így nem is biztos, hogy megérné a fáradozást a dolog. 

Ruszin Zsolt adószakértő azt vonja kétségbe a Portfolio.hu-nak küldött kommentárjában, hogy egyáltalán van-e értelme a kormány online bekötési tervének. Vagyis hogy mégis mit kezdene a NAV a számlázóprogramok adataival.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke szerint ugyanis bár sokan azt hiszik, hogy az adóhatóság kezdene valamit az online számlázó programok NAV-hoz bekötésével nyert temérdek mennyiségű adattal, de ez sok egyéb ügyben, illetve bevallás esetén sincs így. Érveik pedig, amelyek Facebook-oldalukon is fent vannak, a következők:

1. Hiába kell bejelenteni egy dolgozót, a NAV nem hiányolja a kereseti adatait a havi bevallásban (és fordítva).

2. Hiába kell pénztárgépet használni, az áfabevallás bemehet nullákkal is, a NAV azt hónapokig nem ellenőrzi. A pontos reakcióidőt nem tudja az MKOE, hiszen kb. egy év telt el a pénztárgépek tömeges használatától, viszont van konkrét eset, ami a helyzetet alátámasztja.

3. A tételes áfaadatok alapján az adóhatóság 2013.02.20. óta rendelkezik adatokkal arról, hogy melyik 2 millió forint áfatartalom feletti befogadott számlát nem vallotta be a számlakibocsátó (még bevallást se nyújtott be). A pontos reakcióidő itt sem ismert, bár elég sok idő eltelt azóta.

4. Az általános forgalmi adó bevallásokban szereplő bevételi adatok ellenére nem kifogásolja a NAV a társasági adó bevallásokat és fordítva: vallanak árbevételt a cégek, de az áfabevallásokban ennek a töredéke se szerepel.

5. A vállalkozás rendelkezik cégautóval, de nem vallja be annak az adóját, sőt ilyen bevallást se nyújt be. Az adatbázisok összevetését a NAV mégse végzi el.

6. Az államkincstár már nem folyósít családi pótlékot a magánszemélynek, de a családi kedvezményt az szja-bevallásában az illető még igénybe veszi. Az adóhatósággal tehát nem működik együtt a Magya Államkincstár, hogy a téves bevallási adatokat kiszűrjék.

7. Az áfabevallásokat még mindig be lehet papíralapon küldeni, ezért azokba nem integrálhatóak a közösségi forgalmat mutató A60-as bevallási lapok, így azok bevallási egyeztetéseket igényelnek – az esetek túlnyomó többségében kerekítési eltérés miatt. Az áfabevallásokat már régen elektronikus útra lehetett volna terelni, és annak a feldolgozását így jelentősen lehetett volna egyszerűsíteni.

Ruszin Zsolt szerint a fenti bevallási hibákat az adóhatóság szúrópróbaszerűen észleli, és brutális bírságolással torolja meg, bonyolult egyedi ellenőrzése során, ahelyett, hogy az adózókat rendszeres és pontos értesítésekkel (például ügyfélkapus elektronikus üzenetekkel) tájékoztatná a problémáról, a hiba, tévedés kijavítása érdekében. A hibajavítás modernizálása javítaná az adómorált és csökkentené a véletlen vagy tudatos adózói hibákat. Emiatt azt hangsúlyozza: az MKOE részéről azt várják, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium csak úgy javasoljon további adatszolgáltatást, ha a fenti szűrések már hibátlanul működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik