Gazdaság
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)

Az áfacsalók Budapesten és Pest megyében a legaktívabbak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 08. 10. 07:48

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint a legnagyobb csalásokat ugyanakkor a nyugat-dunántúli régióban leplezték le.

Korábban a témában:

Csaknem 1700 áfacsalást tárt fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) az elmúlt másfél évben, összesen 120 milliárd forint értékben, a legtöbbet a fővárosban és Pest megyében követték el – írja a Napi Gazdaság hétfői számában a NAV bűnügyi adataira hivatkozva.

A NAV adatai szerint a legnagyobb csalásokat ugyanakkor a nyugat-dunántúli régióban leplezték le. Legtöbbször élelmiszer-ipari termékek, valamint fém- és acéláruknál követtek el visszaéléseket. Az áfát elnyelő cégláncolatokban sokszor olyan társaságok is vannak, amelyek tulajdonosai vagy ügyvezetői szerb, ukrán vagy román állampolgárok.

Az utóbbi időszak egy-egy átlagosnak nevezhető forgalmiadó-csalása hetvenmillió forintos kárt okozott az államkasszának.

Tavaly összesen ezerkétszáz áfavisszaélést követtek el, 84 milliárd forint értékben. Az idei év első felében nagyjából félezer újabb esettel foglalkoztak a NAV nyomozói, az okozott kár 35 milliárd forint körül mozgott.

A bűnügyi tapasztalatok szerint áfacsalást főként olyan árucikkeknél követnek el, amelyek ömlesztve szállíthatók, és nehézen vagy egyáltalán nem azonosíthatók. Sárközi Alexandra alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője a lapnak azt mondta: főként cukor, csokoládé, tej, hús és húskészítmények esetében érhetők tetten forgalmiadó-csalások, ugyanakkor a fém- és acéliparban is nyomon követhetők a visszaélések.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a forgalmiadó-visszaélések jelentős hányadában európai uniós államok cégei vesznek részt, szükség van az érintett országok közötti információcserére. Mint elmondta, évente átlagosan 150-200 megkeresést kezdeményez a NAV nemzetközi kapcsolatfelvétellel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.