Gazdaság
autógyár (Array)

8 milliárd eurónyit exportáltunk júniusban

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 08. 10. 09:00

Az export euróban számított értéke 13,4 az importé 8,9 százalékkal nőtt a hatodik hónapban. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 820 millió euró (255 milliárd forint) volt.

Korábban a témában:

A KSH első becslés szerint a 2015. júniusi export euróban számított értéke 13,4 az importé 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Ami sokkal jobb eredmény, mint a májusi volt, hiszen akkor a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene mindössze 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, a behozatalépedig 0,8 százalékkal csökkent. Áprilisban még 8,8 márciusban pedig 12,9 százalékkal nőtt az export, ide kapaszkodott vissza a június.  

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 362 millió euróval bővült a hatodik hónapban. Az év első hat hónapjában a kivitel euróértéke 7,9, a behozatalé 5,8 százalékkal emelkedett.

2015. júniusban

• A kivitel értéke 8,0 milliárd eurót (2502 milliárd forintot), a behozatalé 7,2 milliárd eurót (2247 milliárd forintot) tett ki.

• A külkereskedelmi mérleg aktívuma 820 millió euró (255 milliárd forint) volt.

• A kivitel és behozatal egyaránt 79 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.
2015. júniusban az egy évvel korábbihoz képest:

• Az export euróban számított értéke 13, az importé 8,9 százalékkal nőtt.

2015. január–júniusban

• A kivitel értéke 45,2 milliárd euró (13 896 milliárd forint), a behozatalé 40,9 milliárd euró (12 568 milliárd forint) volt.

2015. január–júniusban az egy évvel korábbihoz képest

• A kivitel euróértéke 7,9, a behozatalé 5,8 százalékkal emelkedett.

• A külkereskedelmi mérleg többlete 1103 millió euróval bővült.

A május nem jelentett trendfordulót

A júniusi előzetes adatok arra utalnak a KSH szerint, hogy a májusi mérsékelt (2,3 százalékos) exportnövekedés nem jelentett trendfordulót az első negyedévi 7,7, és az áprilisi 8,8 százalékos növekedési ütemhez képest. Hasonlóképpen az import májusi (0,9 százalékos) visszaesése sem jelent fordulatot az áprilisi 9,7 és a márciusi 9,8 százalékos növekedés után.

A KSH jelentésében megjegyezte, hogy júniusban a forint az euróval szemben 2,0, a dollárhoz viszonyítva 24 százalékkal gyengült az egy évvel korábbi árfolyamához képest, az első fél év átlagában pedig 23 százalékkal erősödött a dollár, és 0,2 százalékkal az euró. Az árfolyamváltozás hatása jelentős eltérést okoz a különböző pénznemekben számolt növekedési ütemben, így forintban az export és az import nagyobb, 15,4, illetve 10,8 százalékos növekedést mutatott júniusban, mint az euróban számolt adatokból számolva.

Az elemzők szerint

Az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a külkereskedelmi többlet júniusban, az éves exporttöbblet az Erste és a ING elemzői szerint várhatóan meghaladja a tavalyi 6,4 milliárd eurót, a Takarékbank elemzője úgy véli, akár 8,5 milliárd euró közelébe is ugorhat.

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: továbbra is “hihetetlen többleteket” produkál a magyar export. Ennek kínálati oka az autógyárak korábbi befektetései miatt felfutó termelés, ami várhatóan szeptembertől lassan tompulni fog az erősödő bázis nyomán. Az éves külkereskedelmi többlet 6,5-7 milliárd euró között lehet – tette hozzá.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője szerint is masszív többlet a júniusi. A szakértő úgy vélekedett, az autóipar húzta az export bővülését, amit a múlt hetén megjelent ipari adatok is alátámasztanak. A mostani masszív havi érték azonban csökkenhet az év hátralévő részében – vélekedett.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-nek küldött kommentárjában kifejtette, hogy jelentősen, a várakozásoknál lényegesen nagyobb mértékben javult a külkereskedelmi mérleg. A tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,5 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet – vélte az elemző.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.