kamion(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Az import jobban nőtt az exportnál áprilisban

A külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 8,4, a behozatalé 9,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az aktívum 16 millió euróval csökkent 2014. áprilishoz képest.

Áprilisban a kivitel 8,8, a behozatal euróban számolt értéke 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 497 millió euró volt, 16 millióval kevesebb a tavaly áprilisinál – jelentette a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH június 8-án kiadott első becslése még 534 millió euró exporttöbbletről számolt be és hajszállal nagyobb, 8,9 százalékos exportnövekedést és kisebb, 9,3 százalékos importélénkülést jelzett.

Az év első négy hónapjában az export 8,0, az import 6,7 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 2,984 milliárd euró volt, 515 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál.

2015. áprilisban

A kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2302 milliárd forint), a behozatalé 7,2 milliárd euró (2153 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export 8,8, az import 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 16 millió euróval csökkent 2014. áprilishoz viszonyítva, és 497 millió eurót tett ki. (Az egyenleg értéke 37 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt 534 millió eurónál.)

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 12, a behozatalban 11%-kal nőtt. A hazai autógyártás további fellendüléséhez, az új modellek gyártásához kapcsolódóan az árufőcsoport átlaga körüli bővülés jellemezte az általános rendeltetésű ipari gépek, illetve az energiafejlesztő gépek behozatalát. A közúti járművek kivitele közel harmadával bővült, legfőképp az egyesült államokbeli és a német relációnak köszönhetően. Az egyéb szállítóeszközök importvolumene – részben a nagyobb értékű egyszeri behozatalok eredményeként – mintegy 80%-kal, a villamos gépek, villamos készülékek és műszerek mindkét irányú forgalma több mint tizedével nőtt.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,2, az importé 6,9%-kal emelkedett. Az árufőcsoportban jelentős részesedésű gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importvolumene több mint negyedével, exportvolumene több mint 10%-kal nőtt, nagyobbrészt az új hazai elosztóközpontok működéséből adódóan. Az autóiparhoz kapcsolódóan a gumigyártmány, illetve a bútor és bútorelem mindkét irányú forgalma több mint tizedével bővült. A lakossági fogyasztáshoz köthetően a ruházati cikkek és öltözékkiegészítők, továbbá a lábbelik importvolumene több mint tizedével, az úti felszerelés, kézitáska behozatalának volumene közel 50%-kal nőtt. Bővülő exportvolumen jellemezte az illóolaj, illat- és tisztítószereket (jórészt a belföldi gyártású illatanyag-keverékek kiviteléből adódóan), valamint és az egyéb vegyi anyagokat és termékeket (többségében növényvédő szereket).

Az energiahordozók importvolumene 12%-kal volt több. Az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatala – az előző hónapokhoz hasonlóan – erőteljesen, mintegy kétötödével csökkent. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene ugyanakkor – a forintárak nagyarányú csökkenése mellett – csaknem 50%-kal nőtt. A villamos energia, valamint a csekély részarányú szén, koksz és brikett behozatalát két számjegyű növekedés jellemezte.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,0, az importé 2,4%-kal nőtt. A gabona és gabonakészítmény kivitele több mint másfélszeresére emelkedett, a tavaly áprilisi alacsony bázisszinthez viszonyítva. Ezen belül a kukoricakiszállítások értéke nőtt a legnagyobb mértékben, de jelentős volt az árpa kivitelének növekménye is.

A KSH jelentése szerint számottevően nőtt az állati takarmány, azonfelül a – hazai gyártókapacitások felfutása miatt – az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék és készítmény mindkét irányú forgalma is. Ezzel szemben jelentősen csökkent a hús és húskészítmény, a kávé, tea, kakaó, fűszer exportja és importja, illetőleg a kisebb részarányú dohány és dohányáru kivitele.

2015 január–áprilisban

A kivitel értéke 29,9 milliárd euró (9197 milliárd forint), a behozatalé 27,0 milliárd euró (8280 milliárd forint) volt.
A külkereskedelmi mérleg aktívuma 3,0 milliárd eurót (916 milliárd forintot) tett ki, ami 515 millió euróval több az előző év azonos időszakinál.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2015 első négy hónapjában a behozatalban 1,9, a kivitelben 1,5%-kal csökkent. A forint az euróhoz képest 0,4%-kal erősödött, a dollárhoz viszonyítva pedig 23%-kal értékelődött le. A cserearány 0,4%-kal javult.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,0, az onnan érkező behozatalé 10%-kal emelkedett. A többlet az előző év azonos időszakinál 68 millió euróval kevesebb, 3,0 milliárd euró volt. Az export 79, az import 77%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 11, a behozatalé 4,6%-kal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban az előző év azonos időszakinál 583 millió euróval kevesebb, 29 millió euró volt.

NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint összességében az év hátralevő részében a kedvező exportfolyamatok fennmaradására számítanak, így a külkereskedelem 2015-ben is jelentős mértékben járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. A pozitív várakozást a hazai, illetve a nemzetközi bizalmi indikátorok és rendelésállományi adatok egyaránt tükrözik szerintük. 

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.