Gazdaság

Egymillió új munkahely – így (nem) teljesítette a kormány öt év alatt a felét

munka (Array)
munka (Array)

Lázár János nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010-ben tett vállalását időarányosan eddig teljesítette a kormány. Utánanéztünk, hogyan is jött ki az 500 ezer, mert nekünk nem stimmelt a szám.

Egy júliusi kormányülés témája volt többek között a foglalkoztatáspolitika helyzete – ennek kapcsán hívta fel Lázár János arra a figyelmet, hogy a 2010-ben vállalt egymillió új munkahely felét már teljesítette a kormányzat.

Nem értettük hogyan. Valahogy fejünkben ragadt ugyanis a kiindulópont: a KSH 2010. március-májusi jelentése szerint 3,756 millió foglalkoztatott volt. (Erre a számra egyébként egy a kormany.hu-n található régebbi dokumentum is hivatkozik.) A rendelkezésre álló legfrissebb adat pedig (idén április-júniusi) 4,201 millió.

A különbség tehát ezek szerint 445 ezer, nem ötszázezer. Rákérdeztünk ezért, hogyan jött ki a félmillió.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha csak úgy nem

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól azt a kurta választ kaptuk, hogy 2010. március-május óta a KSH munkaerő-felmérése szerint több mint 490 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon.

Ettől nem lettünk sokkal okosabbak. Mindenesetre belenéztünk a KSH adataiba, és ott azt találtuk, hogy a kiindulópont megváltozott: a most fellelhető táblázatban az áll, hogy 2010. március-májusban 3,709 millió foglalkoztatott volt.

Ehhez képest pedig valóban több mint 490 ezerrel nőtt a számuk (egész pontosan 492 ezerrel). Na de mitől íródott át a 2010-es adat? Ezt már a KSH-tól tudakoltuk.

Nem csalás, nem ámítás

A magyarázat az, hogy az adatok forrása a KSH munkaerő-felmérés lakossági kikérdezésen alapuló felvétele, mely reprezentatív mintán alapul. 2010-ben a felvétel sarokszámai még a 2001-es népszámlálásból továbbvezetett népességszámon alapultak. Időközben (2011-ben) azonban volt újabb népszámlálás, és ennek eredményei alapján a korábbi adatsorokat átsúlyozták, 2006-ig visszamenőleg (mint azt közleményükben le is írták tavaly decemberben).

Szóval nem mondhatjuk azt, hogy bármiféle trükközésről lenne szó, de azért az utólagos korrekció felveti annak kérdését, hogy vajon a mostani adatokat is módosítják-e majd később. Annál is inkább, mert azóta is folyamatos a népességfogyás, ami miatt nem tartottuk elképzelhetetlennek, hogy évek múlva a mostani foglalkoztatotti létszámadatokat is lefelé kell majd korrigálni.

Felvetésünkre azt a választ kaptuk a KSH-tól, hogy a következő (2020-2021 évi) népszámlálások lehetséges eredményeiről még nem igazán szerencsés beszélni. A statisztikusok egyébként azt feltételezik most, hogy népességszám-továbbvezetésük jó módszertani alapokon nyugszik, és a továbbvezetés eredményei valós tendenciákat mutatnak. Hogy ez így van-e, azt azonban majd csak a következő népszámlálás eredményei mutatják meg.

Fotó: Neméyi Márton

A 492 ezer csak 282 ezer

Na de miből állt össze a 492 ezres növekedés? Ez már csak azért is érdekes, mert 5 évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, hogy az egymillió új munkahelyet nem az állam fogja létrehozni, hanem azok valós piaci állások lesznek. Ha innen közelítjük az eddigi eredményt, akkor azt kell mondjuk, még korántsem tartanak a teljesítés felénél.

2010 májusában 103 800 közfoglalkoztatott volt, idén májusban pedig 210 ezer. Vagyis az ötéves bővülés bő ötöde, azaz 106 ezer foglalkoztatott írható a közfoglalkoztatás javára. Ha az orbáni ígéretet szem előtt tartva ezt levonjuk a korrigált 492 ezres növekedésből, akkor az jön ki, hogy csak plusz 386 ezer új munkahelynél tart a kormány.

Még szigorúbban viszont azt is mondhatjuk, hogy a 492 ezerből 210 ezer a közfoglalkoztatott, vagyis az egymillió új valódi piaci munkahely teljesítéséből az időarányos 500 ezres teljesítés több mint 40 százaléka (218 ezer foglalkoztatott) hiányzik.

Sőt, nem is 282 ezer, hanem inkább 222-232 ezer, vagy 171-182 ezer

Ha pedig ebből levesszük a statisztikában szereplő külföldi foglalkoztatottak számát is (ők azok, akik még magyar háztartás tagjai, vagyis nem számolták fel végleg hazai bázisukat), akkor még kevésbé pipálhatjuk ki a kormány vállalását. A KSH statisztikáiban 2010-ben 51 ezer külföldi foglalkoztatott szerepelt, tavaly pedig már mintegy százezer.

És tavalyhoz képest is volt növekedés. Idén április-júniusban például éves szinten 13 ezerrel nőtt a külföldi foglalkoztatottak száma, ahogy erről a statisztika megjelenése után beszámolt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Czomba Sándor.

Vagyis ez még bő 50 (vagy inkább 60 ezret) levesz a teljesítésből. Marad 222-232 ezer plusz piaci foglalkoztatott.

De ha még szőrösebb a szívünk, akkor a teljes külföldi foglalkoztatotti létszámot is figyelmen kívül hagyhatjuk, hiszen ezek nem hazai piaci munkahelyek. Így már nem marad csak 172-182 ezer felmutatható új munkahely. Ami persze eredmény. De egyben azt is jelenti, hogy az eddig eltelt 5 évre vetítve messze a fele sincs meg az ígéretnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik