Gazdaság

Az unió szerint zsákutca a közmunka, nem kellene önteni bele a pénzt

kozmunka(960x640).jpg (Array)
kozmunka(960x640).jpg (Array)

Az Európai Bizottság szerint a közmunkaprogramra szánt költségvetési forrásokat át kellene csoportosítani az elsődleges munkaerőpiacra, hogy valóban nőjön a foglalkoztatottság.

Niedermüller Péternek, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjének kérdésére Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért felelős uniós biztos megerősítette,hogy az Európai Bizottság szerint a közmunkaprogramra szánt költségvetési forrásokat ajánlott lenne átcsoportosítani az elsődleges munkaerőpiaci integrációt előmozdító aktív munkaerő-piaci intézkedésekre.

Ennek fő oka, hogy a közmunka alacsony hatékonysággal vezet a nyílt munkaerőpiaci részvételhez, vagyis nagy a közmunkába „ragadás” veszélye, valamint annak kockázata, hogy a közmunka az állandó foglalkoztatás helyébe lép – írta válaszában az uniós biztos.

A választ szerint a Bizottság elemzése azt mutatja, hogy “a tagállamok által a munkaerő-piaci szolgáltatások terén sikeresen alkalmazott gyakorlatok olyan intézkedéseket foglalnak magukban, mint például a képzés (az átképzéseket és a továbbképzéseket is beleértve), az álláskereséshez nyújtott segítség és az ideiglenes alkalmazási támogatás, illetve a munkapróba, különösen ha ezek koordinált intézkedéscsomagok keretében, személyre szabott fellépések formájában valósulnak meg. Az említett gyakorlatok hosszú távon jobb eredményhez vezetnek, mint a közmunkaprogramok.”

A Demokratikus Koalíció álláspontja is az, hogy a közmunkások számának felduzzasztása helyett valódi, piaci munkahelyek létrehozását segítő gazdaságpolitikára és az álláskeresők elhelyezkedését segítő programokra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik