Gazdaság

A magyar cégvezetők úgy érzik, hogy túl vannak a gazdasági válságon

Viszont a magyar gazdaság ismét olyan pályára kerül, amely a környező országoknál lassabb fejlődést jelent, azaz sajnálatos módon visszatér a lassulás folyamata. Ez nyilván érezhető lesz a cégek teljesítménynövekedéssel kapcsolatos várakozásaiban is.

A 2008-as gazdasági válság komoly nyomokat hagyott a magyar gazdaságon. Az adatok azt mutatják, hogy a GDP értéke ebben az évben éri el a hét évvel ezelőtti szintet. Bár a magyar kis- és középvállalkozások nagy mértékben voltak kitéve a válság hullámainak, érezhető azonban, hogy konszolidálódik a gazdaság. A vállalkozások demográfiai adatait vizsgálva az egyik lényeges változás: több cég szűnik meg mint amennyi új alakul, így tehát kevesebben vállalják egy új cég indításával járó kockázatokat. Ennek részben oka lehet, hogy az időközbeni módosításokkal szigorították az új cégalapítás feltételeit.

Az IBS-Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásukban azt vizsgálták, hogy a cégvezetők jelenleg hogyan ítélik meg vállalkozásuk helyzetét, kilátásait.

Mélypontok és jelenlegi állapotok

A kkv-cégvezetők körében azt vizsgálták, hogy a válságot hogyan élték át cégükkel, milyennek látták a mélypontokat, és hét év elteltével milyen teljesítményre képesek.

2015 közepén a cégvezetők arra a kérdésre, hogy 2008-hoz viszonyítva tevékenységük visszaesése mekkora azt válaszolták, hogy a mostani tevékenységük nagysága az akkorinak átlagosan mintegy 66 százalékát éri el.

Persze nagy a szóródás, a vállalkozók 29 százaléka mondta azt, hogy 7 év elteltével tulajdonképpen nem történt visszaesés működésükben, sőt néhányan még növelni is tudták a teljesítményüket. Ugyanakkor ugyanilyen arányban vallották a vezetők azt, hogy 50%-nál is nagyobb teljesítménycsökkenést kellett a cégüknek elszenvedni.

2011-ben ezt a kutatást ugyanilyen reprezentatív mintán már elvégezték, és az akkori felmérésükben még valamivel kisebb visszaesést éreztek a cégvezetők, hiszen akkor azt jelezték, hogy teljesítményük 73 százalékra esett vissza. A 2011-es átlagos egyharmados gazdasági teljesítménycsökkenéssel a kkv-szektor jelentős szétszakadása következett be.

Ágazatonként

Erről az oldalról is viszgálták a 2008 óta eltelt időszak változásait, és jelentős különbségeket találtak. Míg a szállítás, raktározás területén 89 százalékos átlagos mélypontra, addig az ipari ágazatoknál 63 százalékra esett vissza a teljesítmény. Az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek nagy részénél ennél is komolyabb összeomlást jeleztek.

Már úgy érzik, túljutottak a válságon

A „hogyan látják jelenlegi teljesítményüket 2008-hoz képest” kérdésre válaszolva a cégvezetők 2011-ben még jelentős csökkenésről számoltak be (az átlagérték 81% volt). Ez a mostani – 2015 júniusi – mérésük szerint már 108%. Azaz a cégvezetők úgy látják, hogy sikerült túljutniuk a gazdasági válság okozta hullámvölgyön, és erősíteni tudták cégüket.

Ez jól látszik abban is, hogy míg 2011-ben a vállalkozásuk értékét még a 2008-as szint alatt (93%) ítélték meg, addig 2015 közepén már 37 százalékos emelkedést becsülnek. Azaz úgy érzik, hogy nemcsak a cégük teljesítménye növekedett, hanem értékesebb vállalkozásként tudnak megjelenni a piacon.

Visszatér a lassulás

A felmérés készítői megjegyezik, hogy a magyarországi gazdasági előrejelzések – így a Policy Agenda aktuális prognózisa – szerint a gazdasági növekedésünk pályáját figyelembe véve a negyedik negyedévre 2% körüli GDP-bővülésnek van realitása, míg az egész évben a bruttó hazai termék 3%-ot el nem érve nőhet. A jövő év egészében azonban újra csak 2% körül lehet a GDP-emelkedés. Ezzel a magyar gazdaság ismét olyan pályára kerül, amely a környező országoknál lassabb fejlődést jelent, azaz sajnálatos módon visszatér a lassulás folyamata. Ez nyilván érezhető lesz a cégek teljesítménynövekedéssel kapcsolatos várakozásaiban is.

Helyzetkép a versenytársakhoz képest

Kutatásukban azt is vizsgálták, hogy hogyan látják a cégvezetők saját cégük pozícióját a versenytársakhoz képest. Itt arra voltak leginkább kivácsiak, hogy a válság ideje alatt hogyan alakultak át az erőviszonyok.

2011-ben a válaszadók 34 száazléka szerint romlott a pozíciójuk, míg 2015 közepén már csupán 24 százalékuk véli így. Érdekes, hogy a cégvezetők ugyanolyan arányban gondolták azt 2011-ben és most is, hogy képesek voltak javulni a saját versenytársaikhoz képest.

Érdemes megemlíteni, hogy a céginformációk szerint a vállalati megszűnések oka már csökkenő arányban a felszámolás, vagyis egyre kevesebben hagynak maguk után kifizetetlen adósságokat. Ezt pedig úgy értelmezhetjük, hogy egyre több vállalkozás áll stabil fejlődési pályára.

A kis- és közép vállalatok körében végzett felmérésünket reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készítették. A kutatás 2015.június 16-30. között zajlott online vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik