Gazdaság

A kis cégek nemigen látnak esélyt a bővülésre

vallalkozas(210x140).jpg (vállalkozás, )
vallalkozas(210x140).jpg (vállalkozás, )

A magyar kkv-k kevéssé hiszik, hogy a közeljövőben lenne lehetőségük új beruházást indítani, viszont közülük kevesebben félnek a váratlan nehézségektől, mint korábban.

Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda KKV Konjunktúra Indexének értéke az elmúlt félévben mért csökkenés után enyhén emelkedett, de továbbra is alatta van a választások előtt mért értéknek.

A felmérés szerint minimálisan erősödött a magyar cégvezetők gazdaság fejlődésébe vetett bizalma , de az optimistább hangulatot az adja legfőképpen, hogy újra hinni kezdtek a saját vállalkozásuk növekedésében.

Változhat a gazdasági bizalom

2013. II. negyedévtől kezdve érezhetően fordult a gazdasági várakozások korábbi negatív hangulata. Részben a kormány sikerpropagandájának köszönhető, hogy a 2014 évi őszi önkormányzati választásokig dinamikusan emelkedett a kkv-s cégvezetők várakozásait mutató IBS-PA KKV Konjunktúra Index értéke.

A várakozások pozitív trendje azonban a tavalyi év közepétől kezdve jelentősen megfordult, vagyis az ország politikai hangulatváltozása alapvetően befolyásolta a gazdasági várakozásokat is. A 2015. március végi mérés már enyhe optimizmust mutat, mivel az előző negyedévhez képest 3,6 százalékponttal (49,8 százalékról 53,4 százalékra) nőtt az index értéke.

Így látják a cégvezetők

A kutatás nyolc dimemziót vizsgált a cégvezetők várakozásainál. Ezek közül az elmúlt negyedévhez képest

  • az ország általános gazdasági kilátásai,
  • a saját vállalkozás megítélése,
  • a likviditási helyzet javulása kapcsán mértek érezhető javulást.

Most csupán a cégvezetők 27 százaléka gondolta úgy, hogy a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Ez 5 százalékpontos javulást jelent a 2014. decemberében készített méréshez viszonyítva. Ugyanakkor egyelőre a relatív többségük – azaz 43 százalékuk – inkább stagnálásra számít.

A javulást várók aránya 30 százalékos, amely továbbra is több mint 10 százalékponttal kisebb arány, mint a 2014-es országgyűlési választások előtt mért adat volt.

Az ország helyzetéhez képest saját vállalkozásukat érintően sokkal optimistábbak a cégvezetők. Amikor azt kérdeztük tőlük, hogy az elkövetkező félévben a saját cége helyzetét hogyan ítéli meg, akkor 58 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten abban bízik, képes lesz feljlődni. Ez nagyjából megfelel az egy évvel korábban mért értéknek.

Mi lesz a beruházásokkal?

A cégvezetők 70 százaléka azonban nem lát arra esélyt arra, hogy bővítse az elkövetkező félévben vállalkozását. Ez magasabb arány, mint az elmúlt hónapokban mért adatok. Az sem kedvező, hogy a maradék 30 százalékból csak 6 százalékuk számol minimális fejlesztéssel.

Fontos hozzátenni, hogy ezek a cégvezetők várakozásait tükrözik, tehát nem biztosan megvalósuló fejlesztésekről van szó. Éppen emiatt tekintik problémásnak ezt az adatot, mivel a beruházási kedv alacsony intenzitásáról árulkodik.

Az azonban mindenképpen pozitív változás, hogy féléves időtávban a cégvezetők 32 százaléka fél attól, hogy valamely váratlan nehézség megingathatja vállalkozásának a helyzetét. Ez a bizonytalanság korábban akár az 50 százalékos értéket is elérte. Ugyancsak javult a cégek likviditási helyzete. Legalábbis a cégvezetők 34 százaléka javuló likviditási helyzettel számol, ez pedig 10 százalékponttal magasabb, mint negyedévvel ezelőtt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik