Gazdaság
Domokos László (Array)

Sosem találná ki, honnan derül ki, hogy vége a válságnak Magyarországon

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2015. 05. 26. 06:32

Túlléptünk a krízisien, állítja az ÁSZ elnöke. És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint...

Korábban a témában:

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat “azt sugallja”, hogy Magyarország túllépett a krízisen, a büdzsé nem egy válsággal küzdő állam viszonyait mutatja be, nem jelennek meg a szükséggazdálkodás jellemzői, mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Az ÁSZ elnöke fontosnak tartotta elmondani, hogy a költségvetés “nincs kicentizve”, azaz a javaslat messze a felső határként felfogható három százalék alatti hiánnyal számol. Lényeges még szerinte, hogy összesen 200 milliárd forintot meghaladó tartalék szerepel a tervek között úgy, hogy az államadósság-mutató csökkentésének elvárását is teljesíti a javaslat.

Domokos László szerint a 2016-os büdzsé kínál lehetőségeket, gazdasági mozgásteret. Szerinte a cégeket és a magánszemélyeket is segíti az, hogy az Országgyűlés a korábban megszokott őszi időpont helyett már júniusban megtarthatja a költségvetés zárószavazását.

Az adómérséklések kapcsán azt mondta, ami jó az embereknek az jó a költségvetésnek is, ugyanis az adóterhek csökkentése jórészt kedvező gazdasági folyamatokhoz vezetnek, hiszen “hajthatja” a fogyasztást, az elköltendő összegek tehát nem hitelből származnak. A lakosság úgy emelheti életszínvonalát, hogy a pénzt nem a bankvilágtól kapja, azt nem kell idővel visszafizetnie.

Az állami bevételekről szólva Domokos László azt mondta, az ÁSZ a jövő évi adóbevételek 85 százalékát megalapozottnak minősítette szemben a 2015-ös 51 százalékkal. Szerinte a lényeges emelkedés oka az, hogy jövőre nem lép életbe új adónem, és a meglévő terhek sem emelkednek, miközben a gazdaság kifehérítését szolgáló pénztárgép-rendszer és az elektronikus árufuvarozási rendszer szerinte hozza a remélt bevételeket.

Kiadási oldalon azonban több esetben jelentős kockázatra derült fény – mondta az ÁSZ elnöke, aki az oktatás és az egészségügy területét említette. Domokos László szerint nyilvánvalóan nem tartható fenn sokáig, hogy egyes állami szereplők hatalmas összegekkel tartozzanak üzleti partnereiknek. Feltette a kérdést, “milyen üzenetet hordoz, ha már maga az állam sem egyenlíti ki a számlákat a vállalt határidőre, s miként tűrhetik el az állami döntéshozók hogy tízmilliárdos összegben halmozódjanak fel a kórházak, az oktatásügy lejárt számlái.

Domokos László az interjúban beszélt arról is, hogy a főbb állami ellenőrző hatóságok – a munkaügyi, az adóügyi, fogyasztóvédelmi és a pénzpiaci szervezetek – rendszerszintű átalakítását is sürgeti az ÁSZ.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.