Gazdaság

Jelentősen drágult a burgonya, a zöldség és gyümölcs, de olcsóbb a cukor, a tej

zöldséges (Array)
zöldséges (Array)

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az adat megegyezik az elemzők várakozásával: londoni elemzők 0,6-0,7 százalékos éves inflációt vártak júniusban Magyarországon, és arra számítanak, hogy a későbbiekben markánsabban nő az áremelkedés üteme a belépő bázishatások miatt. A City elemzői ennek ellenére sem számolnak a magyar monetáris politika szigorításával.

Júniusban a szeszes italok, dohányáruk drágultak a legnagyobb mértékben, míg az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A fogyasztói árak az első félévben átlagosan 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció júniusban szezonálisan kiigazítva 1,2 százalék volt éves, és 0,1 százalék havi összevetésben.

Éves szinten

Az élelmiszerek ára 1,4%-kal emelkedett, ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (16,7%), a tojás (5,9%) és az étolaj (4,7%) ára. Csökkent a cukor (15,4%), a tej (8%), a sajt (6,1%), valamint a liszt (5,9%) ára.

A szeszes italok, dohányáruk 3,6%-kal drágultak.

A szolgáltatásokért átlagosan 1,9%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az üdülési szolgáltatások ára 4,7%-kal nőtt.

Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,8%) és a ruházkodási cikkek (0,1%) is.

Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,3%-kal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 7,3%-kal csökkent.

A háztartási energia ára átlagosan 2,7%-kal mérséklődött, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4%-kal.

Májushoz képest

Az élelmiszerek ára nem változott. Ezen belül, drágult az étolaj (2,3%), a kenyér (0,6%) és 0,4%-kal többet kellett fizetni az idényáras élelmiszerekért (burgonya, friss zöldség, gyümölcs). Csökkent a cukor (2,7%), a tej (2,2%), valamint a tojás (1,6%) ára.

A legnagyobb mértékben, 0,8%-kal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,6%-kal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,3%-kal drágultak. A szolgáltatások, a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,1%-kal kellett kevesebbet fizetni.

Az elemzők ezt mondják

Elemzők szerint a várakozásoknak megfelelően alakult júniusban az infláció, amely az év végéig 2,5-3 százalékra gyorsulhat.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint decemberben már 3 százalék körül lehet az infláció, az idei éves átlagban pedig a fogyasztói árak emelkedése 0,5 százalék körül alakulhat.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői úgy látják, hogy 0,3 százalék lehet az idén az átlagos inflációs ráta, decemberben akár 2,5 százalékig gyorsulhat a mutató. Azt is megjegyzik, hogy a jegybank lazítási ciklusa a végéhez közeledik, de ezt nem a gyorsuló infláció, hanem a  görög adósságtárgyalások miatt elromlott hangulat okozhatja.

Továbbra is stabil árakra számít az NGM

A fogyasztói árak alakulása összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) becslésével, ezért a szaktárca 2015 további részében sem számít nagy mértékű pénzromlásra, az év egészét tekintve pedig 0 százalék körüli inflációt, árstabilitást vár – mondta Orbán Gábor, adó és pénzügyekért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Kifejtette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett friss adatok szerint a fogyasztói árak enyhén, 0,6 százalékkal emelkedtek Magyarországon, ez az árnövekedés azonban a hétköznapokban szinte észrevehetetlen. Májusban fordult pozitív tartományba az infláció, azt megelőzően nyolc hónapon át még csökkentek a fogyasztói árak a rezsicsökkentésnek és az alacsony energiaárak begyűrűző hatásának köszönhetően – tette hozzá az államtitkár.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik