Gazdaság

Megint csökkentek az árak

inflacio(210x140).jpg (Array)
inflacio(210x140).jpg (Array)

Leginkább a háztartási energia és az üzemanyag ára csökkent áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, de voltak olyan termékek is, amelyeknél áremelkedést érzékelhettünk.

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – áll a KSH legfrisebb jelentésében. Ezen időszak alatt jelentős mértékben csökkent a háztartási energia és az üzemanyagok ára. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

A szolgáltatások, az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára szintén nőtt.

2015. január–áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy főleg a szezonális, de más élelmiszereknél is emelkedést mértek a szeszes italok, dohányáruk és szolgáltatások ára is nőtt. Szezonális hatások miatt a ruházati cikkeknél egy hónap alatt jelentősebb áremelkedés történt.

Hozzátette: a dohány jövedéki adójának április elsejei emelkedése kismértékben jelent meg az árakban, az a következő 4-5 hónapban fogja érzékeltetni hatását.

12 hónap alatt, 2014 áprilisához viszonyítva

A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (6,8 százalék), a tojás (6,6 százalék) és az étolaj (5,0 százalék) ára. Csökkent a cukor (16 százalék), a sajt (6,3 százalék), a tej (4,1 százalék), valamint a liszt (3,4 százalék) ára.

A szeszes italok, dohányáruk 2,7 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 2,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a közlekedési szolgáltatások ára 2,1 százalékkal nőtt.

Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,1 százalék) is. A háztartási energia ára átlagosan 5,1 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gáz 5,8, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal mérséklődött.

Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 4,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 12,1 százalékkal csökkent.

1 hónap alatt, 2015 márciusához viszonyítva

A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,6 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 8,3 százalékos drágulásának következménye.

E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, 2,5 százalékkal a ruházkodási cikkek drágultak, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A szolgáltatások ára átlagosan 0,4, míg a szeszes italok, dohányáruk és a tartós fogyasztási cikkek árai ennél kisebb mértékben, egyaránt 0,3 százalékkal nőttek. A háztartási energia ára nem változott. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagokért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Mit mondanak az elemzők?

Az Erste szakértői, Barczel Vivien és Ürmössy Gergely szerint az infláció újabb lépést tett a pozitív tartomány irányába . A KSH mérése szerint 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak áprilisban, a maginfláció pedig (amely kiszűri a nagymértékben ingadozó árú termékek árváltozását) 1,2 százalékra gyorsult.

Áprilisban nem az üzemanyagáraknak volt köszönhető az infláció ütemének gyorsulása, hanem olyan termékcsoportoknak, mint például a szolgáltatások, illetve az élelmiszerek. Érdemes azt is megjegyezni szerintük, hogy a tartós fogyasztási cikkeknél évek óta először láthattuk áprilisban azt, hogy éves összevetésben drágultak a csoportba tartozó termékek.

Várakozásaik szerint az utolsó negyedévben már stabilan pozitív értékeket láthatunk, idén átlagosan pedig 0 százalék lehet az infláció. Azonban továbbra is kockázatot jelent az olajárak változása. Az elmúlt hetekben annak ellenére emelkedett az olaj ára, hogy a legfrissebb jelentések szerint továbbra is jelentősen meghaladja a kínálat a keresletet. Így, nagy az esélye annak, hogy a következő hónapokban újra az olajárak csökkenésének lehetünk szemtanúi, amely lefelé mutató nyomást helyezhet az inflációs mutatóra, ami ennek következtében a jelenleg vártnál tovább maradhat a negatív tartományban.

Mérséklődtek a lefelé mutató inflációs kockázatok

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a mostani kilátások alapján a nyári hónapokban már a pozitív tartományba kerülhet az inflációs ráta. Kiemelte, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek árait, valamint a hatósági és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció is gyorsult áprilisban a márciusi 1 százalékról 1,2 százalékra, ami az inflációs tényezők erősödésére utal.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az inflációra nézve mérséklődtek a lefelé mutató kockázatok az olajárak emelkedése és a dollár jelentős erősödése miatt. A szakértő arra számít, hogy októberig 0-0,1 százalék között mozoghat az infláció, majd az év végére bázishatások miatt 1,8 százalékra emelkedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik