Gazdaság

Ismét pozitív tartományban az infláció

inflacio(210x140).jpg (Array)
inflacio(210x140).jpg (Array)

 2015 májusában a fogyasztói árindex éves alapon 0,5 százalékos növekedést mutatott. Az év első öt hónapjában azonban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest.

Az árindex nyolc hónap után került ismét pozitív tartományba, amit támogatott az üzemanyagárak átmeneti korrekciója, a harmadik rezsicsökkentés részleges kikerülése a bázisból, valamint a dohánytermékek jövedékiadó-emelés miatti árának emelkedése – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

Tavaly májushoz képest 0,5 százalékkal, idén áprilishoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedtek az árak. A benzinárak emelkedése játszik ebben a legnagyobb szerepet, de az élelmiszerek is drágábbak lettek – a zöldség és gyümölcsárak 8,1 százalékkal magasabbak, mint áprilisban.

Meglepőnek nevezték az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hogy májusban újra a pozitív tartományba került a fogyasztói árindex Magyarországon. Az éves átlagos infláció a K&H Bank és a Takarékbank szerint 0,5 százalék körüli lehet, az Erste 0,3 százalékot vár.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: jókora meglepetést okozott, hogy az elemzők és a bank által várt 0,3 százalék helyett 0,7 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak májusban, ami az áprilisi mínusz 0,3 százalékról plusz 0,5 százalékra emelte az infláció 12-havi ütemét.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői MTI-hez eljuttatott kommentárjukban szintén azt emelték ki, hogy tavaly augusztus óta először májusban újra a pozitív tartományba került az infláció Magyarországon.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint bár a 0,5 százalékos éves infláció meglepő, arra azért számítani lehetett, hogy az utóbbi hónapokban látott negatív értékek után a pozitív tartományba lendül az árindex.

A magyar gazdaságot továbbra is mérsékelt inflációs környezet jellemzi, amit főként külső tényezők okoznak, mint az olajáresés és az Európából érkező dezinflációs hatás. Az elkövetkező hónapokban a májusi indexhez hasonló mértékű pozitív áremelkedés várható, összhangban a Konvergencia Program előrejelzésével. Ez a dohánytermékek további drágulására, az élénkülő belső keresletre és az EKÁER piactisztító hatására vezethető vissza – írta a minisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik