inflacio(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Beindult az infláció az Európai Unióban

Mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében pozitív inflációs rátát regisztráltak májusban az előző havi nulla százalék után.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala szerdán azt jelentette, hogy májusban éves összevetésben az euróövezetben és az unió 28 tagállamában egyaránt 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Áprilisban már megállt a fogyasztói árak esése, de márciusban még 0,1 százalékkal csökkent a harmonizált (HICP) fogyasztói árindex.

Mindamellett májusban nyolc tagországban még csökkent az árindex. A legnagyobb áresést Cipruson (-1,7 százalék) és Görögországban (-1,4 százalék) regisztrálták, míg a legnagyobb mértékben Romániában és Máltán (1,3 százalék) emelkedtek a fogyasztói árak.

Az Eurostat statisztikái azt jelzik, hogy Magyarországon májusban éves szinten 0,6 százalék volt az infláció a márciusi 0 százalék után. Áprilishoz képest 0,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex.

Az adatok hajszál híján megegyeznek a KSH által június elején közölt számokkal. (Az eltérés csak annyi, hogy a KSH májusra 0,5 százalékos inflációt mért éves szinten.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!