Gazdaság
Peter Stracar (Array)

A GE-vezér szerint ipari hatalommá válhat Közép-Európa

Szerinte jó néhány multi megérdemelné, hogy igazi magyar cégként könyveljék el őket, hiszen nagyban hozzájárulnak a hazai gazdasági növekedéséhez. 

Korábban a témában:

Ipari reneszánsz előtt áll Közép-Európa, képes lesz az európai átlagnál magasabb GDP-növekedést produkálni, de mindehhez még mélyebb integrációra, a határok szinte teljes eltüntetésére van szükség – mondja a General Electric közép-európai vezérigazgatója, Peter Stracar az Alapblognak adott interjúban.

Szerinte megérdemelné jó néhány Magyarországon ténykedő multi, hogy igazi magyar cégként könyveljék el őket, hiszen a magyar költségvetésnek adóznak, rendkívüli mértékben hozzájárulnak Magyarország gazdasági növekedéséhez.

Kitért rá, hogy a GE munkavállalóinál kizárólag a tehetség, az alkalmasság és a teljesítmény számít. „Mi úgy mondjuk: nálunk meritokrácia érvényesül. Vagyis érdemi alapon veszünk fel embereket, karriert befutni csak a teljesítmény mentén lehet.”

Egyre nyitottabban

A GE közép-európai helyzetét optimistán ítéli meg a vezérigazgató: „25 éve folyamatosan, egy szerves fejlődés mentén válik egész Európa, az elzártságból kikerült Közép-Európát is beleértve, egyre nyitottabbá. A kontinens országai és vállalatai technológiailag, pénzügyileg, a beszállítási láncaik komplexitása okán lényegében összenőttek, egymásra vannak utalva, egymás nélkül életképtelenek.

Az egyéneket tekintve: egy kreatív vállalkozó, befektető szabadon dönthet arról, hogy marad-e vagy távozik-e egy adott országból, adott piacról, amennyiben önmagára, terveire nézve jobbnak érzi a lehetőségeket máshol. A munkavállalók számára ugyancsak adott ez a szabadság, a mai ambiciózus, tehetséges, kreatív fiatalok túlnyomó többsége számára aztán végképp nyitott bármely uniós ország oktatási intézményrendszere vagy munkaerőpiacra.”

Igen, maradnak

A befektetők növelik egy térség globális versenyképességét, javítják modernizálódásának ütemét és Közép-Európát újraintegrálták a világgazdaság fejlettebb részébe.

A General Electric egyik legnagyobb magyar ipari munkaadó: 10 500 embert alkalmaz a GE négy ipari cége Magyarországon: a vezetők, a beosztottak 99,9 százaléka magyar állampolgár. „A GE globális termelési láncának 10 százaléka itt, e térségben működik. Magyarországon a legnagyobb az ipari jelenlétünk 12 gyárral és 1500 milliárd forintos exporttal.” Az esetleges kivonulási pletykákra reagálva Stracar egyértelmű választ ad: „A válaszom tehát kézenfekvő: igen, maradunk.”

„Visszatekintve az elmúlt 25 évre, nagyon helyesen döntöttünk annak idején, amikor Budapesten keresztül nyitottunk Közép-Európa felé. Mert noha a régió kicsi, azonban mégis óriási, főként termelési, de egyre inkább technológiafejlesztési potenciállal bír. A jövő kulcsa az oktatásban rejlik” – teszi hozzá az interjúalany.

A potenciális, az eddiginél sokkal dinamikusabb ipari központ funkcióvá válás az, amitől egyfajta, speciális „branddé” válhat Közép-Európa.

A francia energetikai cég, az Alstom megvétele az, amire jelenleg koncentrálnak – fejtette ki a GE vezére bővítési szándékaik iránti érdeklődésre válaszul. „Ha megkapjuk rá a zöld lámpát, akkor több ezer munkahellyel bővül a GE a régiónkban.”

Közép-Európa érdeke

Stracar szerint az Energia Unió létrejötte Közép-Európának érdeke. A régió jövője a fenntartható, modern ipari termeléshez fog kötődni, ami minden térségbeli ország szívügye. És Közép-Európának gyenge az energiafelhasználási hatékonysága, az erőművek átlagos életkora öregebb, ezért kézenfekvő, hogy ez a régió át akarjon ugrani egy technológiai lépcsőt. Az Energia Unió többek között elengedhetetlenné teszi a nemzeti hálózatok összekötését.

„Közép-Európa nem csak, hogy megmarad nyitottnak, hanem nyitottabbá válik, annál inkább, minthogy e térség az európai átlaghoz képest gyorsabb fejlődésben van. Ezért maradunk és bővülünk – Magyarországon és egész Közép- és Kelet-Európában” – fejezte be gondolatait Stracar.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.