Gazdaság

Vége: elzavarták a görögöket

Gorogorszag(210x140).jpg (Array)
Gorogorszag(210x140).jpg (Array)

Az Eurócsoport elutasítja a kedd éjfélkor lejáró görög pénzügyi mentőcsomag hatályának a meghosszabbítását, és azt is, hogy leírják a görög adósság egy részét.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke a telekonferencia után azt közölte, hogy immár túl késő van a mentőcsomag meghosszabbításához. Ebből a most lejáró csomagból 7,2 milliárd euró “bentragadt”, azt nem utalták át a görögöknek, mivel nem voltak hajlandóak ígéretet tenni a hitelezők által elvárt megszorító intézkedésekre. Alexander Stubb finn pénzügyminiszter azt is közölte, hogy az Eurócsoport elutasítja a görög adósság egy részének a leírását.

Minden eddiginél nagyobb szigor

Az új, kedden előterjesztett, médiaértesülések szerint 29 milliárd euróra vonatkozó görög hitelkérelemmel kapcsolatban Stubb azt jegyezte meg, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretének igénybe vételére irányuló kérelmeket – ilyen jellegű az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő keddi levelében előterjesztett kérelem is – mindig a szokásos ügymenet szerint, vagyis nem rendkívüli, gyorsított eljárásban bírálják el.

Az Eurócsoport elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy ennek a pótlólagos görög hitelkérelemnek – mintegy harmadik görög mentőcsomagnak – az elbírálása csak a július 5-re tervezett görög népszavazás után lesz lehetséges, valamint hogy Athénnak fel kell készülnie arra, hogy az az esetleges hitelnyújtás feltételei minden eddiginél szigorúbbak lehetnek.


Europress Fotóügynökség

Nincs változás a kormány hozzáállásában

Dijsselbloem jelezte, hogy mindemellett szerdán újabb üzenetet várnak Athénból, és azt ismét Eurócsoport-telekonferencián fogják megvitatni. Médiaértesülések szerint ez az újabb várható görög üzenet arról szól majd, amire Ciprasz keddi levele nem tért ki, vagyis arról, hogy mennyiben hajlandó Athén teljesíteni a hitelezők reformköveteléseit. A holland pénzügyminiszter szerint egyelőre nem látszik változás a görög kormány politikai hozzáállásában.

Athénban legkevesebb 20 ezer ember vonult az utcára, hogy az ország nemzetközi hitelezői által kidolgozott reformjavaslatok mellett tüntessen. Arra buzdították a lakosságot, hogy a kormány kezdeményezésére meghirdetett, vasárnapra tervezett népszavazáson szavazzon “igennel”, vagyis támogassa az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap közös reformjavaslatait, amelyet a görög államcsőd elkerülése érdekében tettek.

A görög kormány az utolsó előtti pillanatban még benyújtott egy javaslatot, miszerint két évig az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus finanszírozná a dél-európai országot, és ezzel párhuzamosan átütemeznék a görög adósság törlesztését. A Görögországot támogató nemzetközi hitelprogram hatálya ugyanis kedden éjfélkor lejár. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfő éjjel tette meg utolsó javaslatát, amelyre azonban hivatalos válasz nem érkezett Athénból.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kérelmét az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete még kedd este meg is vitatta. Angela Merkel német kancellár pedig kijelentette: a vasárnapi görög népszavazás előtt nem akar tárgyalni az új athéni javaslatról, amit egyébként még nem ismer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik